Saturday, January 30, 2010

++kali ini belajar P2- Corporate Reporting++

salam..
semester ini sudah bermula kira2 3 minggu lepas.dah masuk 3 kali kelas jika kira untuk esok skali..hehe~
masa daftar aritu dah memang menetapkan hati nak ambil subjek ini P2 -Corporate Reporting. walaupun subjek ini adalah satu "killer paper" tapi disebabkan jadual kelas yg best terus fina ambik:)) haha..kelas ari ahad kul 10 sampai 1 ptg..kira ok la kan..sabtu fina keje..mmg susah nak gi kelas..maybe next sem nak ambik dua paper..
satu kelas sabtu..satu kelas ahad..nak cuba la..harap2 lulus paper semester lepas..mesti kelas sabtu fina xleh dtg selalu..bila x keje jek baru dtg~huhuh:))

itu part yg gembira..rasa hati seronokk nak mulakan study subjek ini..tp yg xseronoknya bila salah seorg member kami yang sama2 parttime tidak memunculkan diri masa hari pendaftaran sampai la kini...bosan dia xde sbb dia agak pandai jugak..anything x pasti selalu refer kat dia..dahla ambil killer paper sem nih dia plak x dtg..maybe daftar subjek pon x?? emm..xtaula kenapa..dia plak susah sgt nak angkat phone bila call or balas any msg..dia dah sound awal2 masa semestar lepas..dia mmg susah nak tgk hp kadang2 mmg terlupa terus ada hp..ades...yg fina plak..hp bagaikan nyawa..klu xde hp mcm ilang nyawa..maknanya skrg ini saya ada 2 nyawa la..haha sbb ada 2 hp..

semester neh lecturer still lelaki dan ehem agak hensem disitu..haha(memilih sey..)muda tapi unfortunately just married okeh!haha..xpela janji dia ajar teknik utk lulus..bagus itu yg kita cari..walaupun byk yg dia mintak..nak annual reportla nak suh print stds la..mcm2la tapi  still masih bole dilayan..baru 3 kelas dah tebal giler notes yg diterima..huhuhu..apepon hopefully fina dapat mengikuti semua pelajaran dengan jayanya..

ha esok fina kan dapat buku teks utk subjek ini..mcmnehla rupanya....

Wednesday, January 27, 2010

++ cemburunya lihat mereka | xsedar dah 100 entry..++

salam...xsedar la actually entry ini adalah yg ke 101..huhu..alhamdullilah..syukur masih dianugerahkan nikmat utk berfikir dan menaip oleh ILAHI..actually seperti yg dijanjikan fina nak sambung citer pasal cemburunya lihat mereka...siapa mereka?? xdela siapa pon sebenarnya..begini..

masa hari daftar di uitm tu fina xmkn ape2 dari pagi..so masa sibuk2 tu mmg lupa la nak mkn...dah abes daftar then sampai terserempak ngan kawan seuitm melaka dulu pon masih xingat nak makan lagi..bila turun dari menara fakulti tu barula terasa pedih perut..turun fakulti ada cafe di tingkat 1..so bergegasla mencari ape yg bole dimakan..

malangnya waktu dah menunjukkan ke pukul 1230pm..jadinya berbondong2 la semua pelajar memenuhi segala ruang dan meja disana..aduhai..sedih betul..lauk pon dah tinggal sket..xsanggup nak beratur..nasib baik luar kawasan cafe itu ada jual air singgit dan beger..fina pon pegila kat kaunter beger tu order beger daging spesel (wah xnak kalah melayan nafsu mkn..haha) dia kata okeh, adik tunggu kejap ye..fina pon tunggula..masa menunggu tu datang la sepasang kekasih(fina agakla) berdiri kat tepi gerai beger tu mungkin nak order berger gak.. perbualan diorg lebih kurang mcm neh..

lelaki : "awak, nak mkn ape?" ayam ke daging? ke awak nak mkn lain?
pompuan : "awak plak?"
lelaki : "saya ikut awak..nak beger kita mkn begerla..janji awak kenyang.."
pompuan : "perut saya kecik je mmg bole kenyang..tapi awakkan salunya nak nasi bila lunch?"
lelaki : "xpe saya bole tahan..ptg nnti kita mkn sama2 lagi eh?"
pompuan : "ok..ptg kita makan nasi pulak.sian awak nnti lapar.."
lelaki : "ok petang mkn nasi.." (lalu mereka pon order 2 beger ayam biasa)

hurm...romantiknyer..masing2 xpentingkan diri...huhu..tula yg buat aku jeles sekejap...muahahaha...
sebab dulu masa study kt universiti, fina xde peluang nak dating..reason yg utama sbb xde yang nak la kan..hahahah tapi reason yg kedua neh la penyebab org xnak kat fina..(bagi finala..)



~zaki & amir~

fina masa kat uitm dulu bestfriend fina dua org lelaki..belajar sama2..outing ke bandar sama2..sampai ada jugak yg confuse fina neh kapel dgn yg mana satu?? xkan dua2 kot...haha~padahal, dua2 pon bukan..tu kot sbb xde sape lelaki nak dekat..haha~actually, fina dah anggap mereka tu mcm adik badik fina sendiri..suka duka fina diorg mesti akan tahu dulu..mak ayah fina pon tau fina kawan ngan diorg sbb diorg penah tido tau kat umah fina!! punyala rapat kami ni..klu keluar rumah ngan diorg xpe balik lambat2..klu ngan org len 1001 soalan akan ditanya! aduhai~persahabatan kitaorg masih bertahan sampai skrg...

 apepOn, fina percaya soal jodoh..klu ada jodoh xkemana kan??hehe. 
(ha ada sesuatu tentang "jodoh" akan di ceritakan di lain entry..)

Tuesday, January 26, 2010

++ironinya rm1 | cemburunya lihat mereka++



salam..pada 12 jan 2010 yang lepas, fina kena registerkan diri untuk new semester ACCA..Alhamdullilah berjalan lancar cuma ada kejadian yang fina nak dedahkan.(wah, mcm edisi siasat la plak men dedah2 neh..haha)

xde ape cuma sebelum register kat s.alam tu fina kena bayar yuran dulu kan bank islam..kesibukan bekerja menghalang fina utk ke bank islam..xkan nak cuti plak semata2 nak gi beratur kat bank islam kan? so fina ambik keputusan nak pergi byr yuran masa hari nak daftar jekla..

mula2 pegi bank islam kat ampang..cari punya cari tapi xjumpa..xtaula tempat yg google map tunjuk tu betul ke x..hurm..so last2 pegi kat wangsa maju..kat wangsa maju tu fina mmg tau sbb dulu masa keje ngan company lawyer firm selalu kena outstation sana..

masa nak tunggu giliran dalam 15 org lagi..fina siap2kanla apebenda yg fina nak kena sediakan untuk pembayaran tu..dah siap isi slip bank, fina kuarkan duit..RM565.00 .agak mahal sbb yuran kelas RM450 dan yuran untuk semestar RM115.. masa kira2 tu fina dah terlebih keluarkan RM1 dari dalam purse..so masukkan la balik..sambil tunggu lama2 tu fina siap leh susun2 duit yang dalam purse ikut nilai..RM1 depan sekali pastu RM5 pastu RM10 akhir skali RM50...adess..siap simpan purse dalam beg..pastu siap zip..pastu kebetulan ada paper clip dalam beg so lepas fina susun duit yg fina nak byr tu ikut nilai, fina clipkan kat slip tu skali..wah rajin giler nampak...nama pon bakal akauntan..(ceh fina poyo jek~hahaha)

then ting! kuar no fina kat screen (ceh ada bunyik ting ke??) fina pon pegila kaunter...fina bagila slip tadi..then lepas dia dah siap key in..dia cakap mcm neh.."DIK, ADA RM 1 TAK?? SBB KITA CAS RM1 YER UNTUK TRANSAKSI PEMBAYARAN YURAN UITM NIH." 

erkkk...patutla tadi jari aku tergatal keluarkan lebih RM1 rupanya mmg nak kena byr untuk cas transaction dia...aduhai..penat jek susun pastu simpan cantik2 dalam purse..kwang..kwang..kwang...

notakaki: cerita yg bertajuk cemburunya lihat mereka tu sambung entry akan dtg k..hehe

Sunday, January 24, 2010

++tips 1 : ingin menambah FAVICON di blog anda??++

seperti yang diwarwar kan fina nak berkongsi dgn sume tips utk menjadikan blOg/web kita cumil dan lain dari yg lain..baru2 neh fina berlayar ke blog org lain..saja tgk2 ape yg bole menarik perhatian mata neh..then ternampak sesuatu yg agak dah lama fina tertanya2..mcmana diorg wat neh ekk?? akhirnya dah jumpa..wee...huhu

okeh.fina terjumpa neh :

       nampak icon clover leaf itu? itula favicon namanya...icon yang tertera di sebelah url anda. klu masih xfaham lagi boleh baca dalam wikipedia.klik sini. maybe korang dah tertanya2 tapi xtau mcmana nak wat kan?? haaa..simple je..

Langkah 1 : mula2, sila pilih image yang anda ingin gunakan..(seelok2nya berbentuk empat segi ). Anda bole klik sini utk mendapat sedikit idea image ape yg ingin digunakan..klu sesiapa yg sudah ada logo trademark utk blog masing2 itu lagi bagus!bole guna jgn risau..;)

Langkah 2 : setelah puas hati dgn image yg bakal digunakan, sila lawat web ini iconJ dan upload image tersebut. selepas upload image tersebut, notis ini akan keluar..



Langkah 3 : sila copy url yang diberi.(setiap orang adalah berlainan okeh!)

Langkah 4 : Login kedalam blog / web anda. Pergi kepada page LAYOUT > EDIT HTML

Langkah 5 : Selepas itu, dalam kotak besar yang berisi code utk template, sila cari code ini (berada agak bawah la jugak..)

]]> < /b:skin>
 
< /head>

Langkah 6 : Sila paste kan code yang anda telah copy didalam iconJ tadi diantara kedua2 code diatas..
sebagai contoh :

]]> < /b:skin>

< link rel="shortcut icon" href="http://YOURICONADDRESS.ico" / >
 
< /head>
  
Langkah 7 : Sila klik pada "PREVIEW" sebelum anda save template anda itu yer dan lihat muncul tak icon tu disebelah url anda.(pastikan anda menggunakan web browser yg menyokong favicon ini, sbgi cth fina gunakan mozilla firefox)

Langkah 8 : Jika semua nampak okey, barula klik "SAVE" yer! siap!!

---sesiapa yang ada idea lain utk meng cute kan blog, bole share jugak!thanks in advance---

notakaki : kepada sesiapa yang ada masalah,bolelah taipkan komen yer..atau kalau anda masih xfaham dgn entry fina yang berbahasa melayu neh bole klik sini bagi entry yang berbahasa inggeris.thanks yummylolly!

Friday, January 22, 2010

teruja yg sia2

rasa teruja??
korang mesti penah rasa teruja kan?teruja untuk wat benda yg selama neh nak sgtttt korang buat? sama la mcm aku..dulu masa memula aku ingat lagi betapa teruja nya aku nak dapat kereta dari hasil titik peluh sendiri..dan yes!akhirnya, jejak umur aku 25 je aku dapat jugak memiliki sebuah kereta. SAGA BLM. kata makcik aku, maksud BLM tu baru lagi murah..tu dari segi positif nya..kata kawan aku plak, dari segi negatif BLM tu bila laju mati.:| kureng betullll~membuatkan hilang teruja aku sedikit sebanyak! penat aku bina perasaan teruja itu selama neh..hahaha~

okeh, bila aku dah dpt kereta..rasa teruja tu masih berterusan dan bertambah dgn keinginan utk menghias kereta aku tu..luaran maybe aku x concern sgt..sbb segala yg proton dah bg tu mcm dah bole memuaskan hati aku..cuma interior dia jek aku kisah..memula nak beli perfume kereta.wow, mmg agak mahal dan mcm2 jenis ada..aku pon rambang mata..last2 aku pilih yg bole di refill.so xdela aku susah2 nak menukar semua satu set bila abes..just beli perfume refill, pasang dan tadaaa~terus siap juga wangi!

selepas teruja minyak wangi dah ilang..skrg teruja nak beli patung2 plak..haha~kawan2 aku x bg sangkut2 patung sbb nmpk mcm kereta pompuan.nnti  mudah menjadi tarikan utk pencuri2 ambik kesempatan..diorg fikir tu keta pompuan mulala plan yg bukan2 pada kaum kami neh..ish3...so, setelah difikir2 ada betul jugak..
jadik fina letak 2-3 jekla..xmo haru biru bergantung2 sebanyak2nya dalam keta..
nnti jadik mcm org jual patung plak..uhuhu...

dah beli patung teringin nak beli bantal plak dah...adik fina dah letak satu bantal peluk jenis mini yg ada pic pooh kat cermin belakang..pastu fina beli bantal leher plak..murah! ada tulis type R la konon2..2 pieces baru 8 ringgit..masa fina survey kat tempat2 len yg jual bantal leher yg kartun2 sume rm 20 keatas utk 2 pieces..pastu fina mmg dah lama nak beli car cd holder yg leh letak cd kat atas pemandu tu..jumpa jugak kat tempat yg sama..just rm3.00 jek..ades..murah..
nehla pic nyer..



hurm,bila dah beli cd holder..mula la teruja nak beli cd lagu pulak! fina neh mmg minat dengan lagu2 jiwang rock..ape lagi..berkejar2 la dgn rakusnya pegi cr cd..nampak plak cd2 yg murah..kira dalam tu ada 2 cd tapi harga utk satu cd..wahhh!! TERUJA giler sampai ambik sekali 2 cd pastu cepat2 gi byr kat kaunter..

dah abes bayar, cepat2 lari nak dgr dalam kete...ceh dgn rakusnya membuka segala sampul plastik la kan..pastu start kete and masukkan cd...seminit, dua minit,dua minit setengah diam jek...xbunyik ape2..bila fina tgk cd bejalan dah tukar ke track no 2 tapi still senyap..aikk...rosak ke player neh?? aku dah gabra dah...cepat2 tekan punat utk radio..uiks! radio bole maknanya cd mestila bole..then kebetulan mmg ada cd himpunan doa2 dalam kereta fina, so fina tryla psg..bole bunyik gak..tp kenapa xleh pasang cd rock jiwang tu ehhh? fina bukak plak sampul cd yg second..okeh dah pasang..tp..sama jugak..xde dgr ape2...huh!hati dah panas! apsal xleh neh..membazir jek...dahla tamak beli sampai nak dekat rm50 abes..sekali belek punya belek..rupanya2...dia terang2 tulis, "MTV KARAOKE VIDEO CD" ! adoiiii~sengal x sengalla aku neh..tula teruja sgt sampai xnampak tulisan sebesar2nya kat situ...mmgla xleh pasang..neh tuk karaoke..bukan cd audio player..adessss~

KAN DAH BETUL TERUJA TU SUME SIA2 JE~hurm....



notakaki : jgn teruja x tentu pasal mcm fina okeh~hahaha!

Friday, January 15, 2010

menambah rasa cinta kepadamu...

hari ini memang indah.lagi2 bila dapat online curi2(sekarang kat opis..huhu) ngeh3..memulakan cerita, akhir2 ni fina banyak menghabiskan masa di rumah baru di sepang.taman indah klia nama taman baru itu..rumah yg agak besar sket dan mempunyai satu tingkat je..dah penat la weh asik panjat turun tangga rumah sekarang yg 3 tingkat tu..

bila dah duduk rumah yg xde ape kat dalam tu..mulala terasa bosan.seb baik iera(my sis)ada bawak lappy dia. dia neh suka donload citer2 kat tenet.bagusla senang utk aku.haha..so, adala satu citer yg dia donload tu mmg dah lama aku nak tgk..sampai dah telupa pon keinginan hati nak tgk citer tu..ape cita nya?nak tauu?? ha...

"1957, Hati Malaya"

bila fina tgk citer neh terasa sgt terharu, sedih dan mcm2 lagi.tak sangka seseorang seperti aku yg tidak sukakan sejarah boleh tersentuh melihat lakonan semula sejarah kita nak mencapai kemerdekaan dulu.mesti ada yg baca entry fina neh berkata.."ala, dah terlambat la kau neh..org dah lama dah tgk.." xpe..xkisah sbb bagi fina filem ini patut ditonton oleh semua negara (bukan rakyat malaysia je)..xkira la bila2 masa..sebab sedikit sebanyak memberi kefahaman kepada sesiapa yg x minat sejarah mcm fina neh tentang bagaimana sejarah kemerdekaan ini bermula~

tapi hakikatnya fina mmg ada suka gak sorg pelakon citer neh..RUSYDI RAMLI..aww..i love u sOoOoO much!!! dari sekolah tau suka dia..muahaha..suka sampai tampal2 poster dia dalam diarila..depan almarila..ayah fina siap sound kat fina dulu masa dia tau fina suka bangat ngan rusydi ramli..
dia kata "ya ALLAH..mcm xada org lain..duda jugak yg dia minat!"hahaha..yer.rusydi ramli mmg duda di alam nyata..tapi tidak dihatiku~weeee...cayalahh!!haha~ 

baiklah, ape yg penting..KERJASAMA!! marilah beramai2 menonton filem ini dan menambah rasa cinta pada negara kita MALAYSIA~


notakaki : selain Rusydi Ramli, saya minat Afdlin Syauki juga..(giler terus jatuh cinta!!!)huhu~

Wednesday, January 6, 2010

saat yg bahagia..datang sekejap saja...

mari2..biarkan tajuk diatas itu terawang2 dan diawang2an..muahaha..just want to share about gathering cbb aritu~biarkan gambar ini bercerita ya!



memula jek dah gambar ambik adiah..muahaha..
alhamdulillah grup ku iaitu XX dah berjaya mendapat tempat ketiga dan kumpulan terbaik wok! hahaha...best2..tgkla sape yg jadik co pilot~pilot kami - hberantai..ngaummm gitu!haha~



ha awek bertenggek di batu sambil pegang botol mineral~hahaha.
tetiba mata aku bertumpu aku kat tapak kaki aku.
kenapa neh merah semacam..uikkss...


barisan ajk baru ~kepala aku cam kepoh giler kat tgh2 tu~adess..hahah..




semasa berenti di perhentian machap.kami telah memblok beberapa makcik 
dan anak2nya dari turun di satu2 nya tangga disitu~hahaha.
kejam la korang...cujilin neh dah spoil kan gambar dgn
tidak semena2 menoleh kebelakang..adesss...



dari kiri, sue,wawa, fina.sgt suka pic neh walaupun terteleng kejap..huhuhu..deanla neh..blanja aku mkn kerabu kaki ayam aritu..kan dah teleng..isk..iskk..iskkk



percubaan karaoke dgn menyanyikan lagu kenanganku oleh jefrydin..
hahha~sengal jek rasa..nyanyi pastu takut2..sampai kena sound ngan dj wanita tuh suh jgn genggam mic kuat sgt~adesss..xleh blah =))



suka pic neh sebab nak dpaat adiah!!!!hahaha~jgn marah cabutan bertuah beb!



posing badan dah ok.bila tang muka adoiyai...apsal sedih sgt.nehla muka aku klu xde fikir ape2..
s.a.n.g.a.t b.u.r.u.k t.a.p.i a.k.u. b.e.r.s.y.u.k.u.r





wajah yang beria2 menyanyi lagu ayam sambil aku beria2 menepuk2 besen dengan sedaya upaya..adoi..seb baik menang grup terbaik!xkisahla tepuk besen sampai berdarah2 tgn pon..muahaha



see....sume pon hepy bila kami menang grup terbaik~hahah..xx gitu..cayalah!!



dari kiri, sue, wawa, fina and dila..arrhhh..rindu mereka beb!


xtipu..fina mmg suka pic neh..xnampak yg fina neh lebar~huhuhu..neh naza..dia one of my group member~
hehe..

tamat sudah sesi melihat foto~xsabar nak gi gath lagik..weeeee~(korang jOm join fina lain kali..)
 

Blog Template by YummyLolly.com - Header made with PS brushes by gvalkyrie.deviantart.com
Sponsored by Free Web Space