Wednesday, November 21, 2012

hadiah dari ibu

salam semua..semoga ceria walaupun pelbagai masalah datang menjelma...senyum...hehehe

|| Sumber: En.Google||

hari ini saya nak cerita betapa ironinya pengalaman hidup saya apabila melibatkan hadiah dari ibu saya...
saya ingat lagi masa saya dapat 3A 1B semasa UPSR, perasaan memang sangat sedih..
sebab konon2 masuk kelas paling top dapatla aura untuk dapat full A...tapi harapan tinggal harapan..
tapi bila fikir2 balik, sebenarnya saya tak kisah pun dapat 3A je..cuma yang membuatkan saya teramat sedih adalah bila result B tu adalah untuk BAHASA MELAYU penulisan! omg..memangla aku ni takde bakat menulis...huhuhu...sungguh devastated hati ini...

Tapi, bila balik rumah yang berjaya menggembirakan hati saya adalah apabila ibu saya memberi hadiah sempena kejayaan saya mendapat 3A 1B..yahuuu~ hadiahnya adalah:

|| Sumber: En.google ||

ya, diari muslimah  tapi versi 1997. sampai sekarang satu2nya buku yang paling saya sayang adalah hadiah dari ibu itu...cuma sampai sekarang jugak buku itu ntah kat mana la letaknya..hahahah..biasala dah lama kan..

Sekarang tahun 2012..insyaAllah tahun depan saya bakal berkahwin..doakan yer kawan2...tetiba semalam mak saya bagi hadiah lagi..ironinya, semalam adalah sehari selepas result UPSR 2012 dikeluarkan..hahaha..teringat-ingat time dulu2 dapat hadiah dari mak sempena UPSR...sekali lagi hadiah nya adalah buku..meh tengok..

||sumber: en.google||

ha..tak sempat baca lagi..tapi nihla sipnosis yang fian ambik dari GALERI ILMU ONLINE

TRILOGI AKU TERIMA NIKAHNYA merupakan gabungan buku best seller Aku Terima Nikahnya, Bercinta Sampai ke Syurga dan Murabbi Cinta. Ia diterbitkan dengan hard cover bersama tajuk depan dengan  Gold Hot Stamping bersama dan teks dalam yang dicetak dwi warna. Turut dihiasi dengan petikan-petikan daripada setiap artikel untuk kemudahan pembaca. Dihasilkan dengan sasaran menjadikannya sebagai cenderamata dan hadiah perkahwinan, juga sesuai sebagai koleksi peribadi.

nota kaki: Untuk sesiapa yang berminat, korang boleh dapatkan di kedai2 buku berdekatan anda...



Tuesday, November 20, 2012

sayang by SHAE

salam untuk semua..

hurm, hari ni nak cerita pasal lagu nih..
ntah kenapa, ntah bagaimana sangat seronok plak bila dengar lagu ni..
tapi orang kat ofis fina bergosip kata si SHAE ni anak orang kaya...
sebab tu dia dapat produce lagu walaupun suara dia  xbrape bagus..
tapi bagi aku pulak, suara dia dah cukup bagus untuk di kategorikan
sebagai merdu..betul tak??

cer korang nilai sendiri....
||sumber: youtube ||

ni bukan official video dari SHAE, cuma lagu yang orang lain upload dan design ikut suka diorang..
ada lirik lagi so enjoy!!

Friday, November 16, 2012

Borang BR1M 2.0 - jom isi!




|Ehsan: malaysia-kini.com|

Salam jumaat buat semua..

Hari ini fina nak berkongsi dengan semua mengenai Bantuan Rakyat 1 Malaysia untuk mereka yang layak..
ada banyak cara nak isi dan hantar borang ni...

Cara pertama  - download borang kat SINI (klik la yer)
                      - isi borang dengan terang, nyata dan jelas
                      - kemudian sila hantar ke CAWANGAN LHDN (Lembaga Hasil Dalam Negeri) yang
                        terdekat
                      - opss, jgn lupa bawak salinan kad pengenalan yer..

Cara Kedua - isi online jer...klik SINI
                    - ikut arahan yer..
                     - tunggu la keputusan samaada anda layak atau tak..

hmm...isi borang sudah tapi ada lagi ke yang ragu2 layak ke tak kalau korang nak isi? meh jenguk
syarat2 nya kat SINI

OKla...fina nak sambung kerja...selamat isi borang dan  mengerjakan solat jumaat untuk semua! daaaaaaaaaaaa~

notakaki: lupa nak bagitau, korang boleh start memohon dari tarikh 1 Nov 2012 yer..

Wednesday, November 14, 2012

Salam Maal Hijrah 1434..

Salam Maal hijrah kalian...

Hari ini adalah hari terakhir bagi Tahun Hijrah 1433...
biasanya pada hari terakhir ini, sebelum masuknya waktu magrib,
aku akan membaca surah yasin 1 kali dan membaca doa akhir tahun
dengan harapan aku dosa setahun ku yang lepas akan di ampunkan Allah swt..

korang macamana? ha, xde doa akhir tahun ke? jap yer fina letak sini...
|ehsan: En Google|

Jangan lupa baca yer sahabat2 blog ku..sebelum magrib hari ini 14/11/2012..tapi kalau baca tapi xtahu maknanya susah jugak kan..macam tak menghayati pulak...jap2 cari maknanya...

|ehsan: En Google|
haaa...kan bermakna gitu kalau faham pengertian doa kita baca hari2...xdela membuta tuli sahaja baca...hihihi...tambah lagi, selepas magrib ni, kita kena baca pulak doa awal tahun..tujuannya untuk memelihara diri kita dari segala kejahatan yang akan datang...sekejap fina cuba cari doa nya...



inilah dia...mari membaca dan sebarkan amalan ini yang hanya tiba setahun sekali...bersama pengertiannya semoga kita dapat menginsafi segala perbuatan tidak bermanfaat yang dilakukan oleh kita nanti...daaaa~

notakaki: tema apa ya maal hijrah di Malaysia tahun ni? ehem..jgnla ada kena mengena ngan satu malaysia..xsesuai kot...owh ini dia - wasatiyyah tonggak kesatuan ummah-

Thursday, November 1, 2012

pinjaman peribadi untuk swasta sahaja part 2

(pic ehsan: encik google)



salam...

petang2 jgn marah2..sape2 yang rasa tertipu dengan entry fina aritu, mintak maaf la yer..
saja ek buat teaser untuk entry yang betul..hehehehe

siannya korang bila bukak jek tgk2 just cerita peribadi yang ku paparkan..
okeyla nih yang real punya..fina wat kajian 2 hari dua malam..hahaha. kajian la sangat..

fina tau perasaan korang yang mencari loan mcm fina. xkira la untuk ape tujuan pon.
fina faham sangat-sangat-sangat perasaan korang. but,

sory to say..sape yang keje SWASTA tapi BLACKLIST, fina x mampu nak tolong...
nih utk sape2 yang KEJE SWASTA tapi clear la dari blacklist...

jeng..jeng..jeng...fina buat list untuk korang bank2 yang bagi swasta loan. semua ada, interest min loan, max loan, link untuk info lanjut dan syarat2 nya..

tanpa byk soal, jomla baca list nih yer kawan2...

INSTITUSI
MINIMUM PINJAMAN
MAXIMUM PINJAMAN
JUMLAH INTEREST SETAHUN
KELAYAKAN
HONG LEONG BANK BERHAD
RM5000
RM50,000
FLAT 12%
(Actual monthly installment will be rounded up to the nearest RM5.)
           Malaysian citizen only
           Age between 21 to 60 years old
Minimum income eligibility of only RM24,000 per annum
No guarantor and no collateral
AMBANK BERHAD
RM5000
RM100,000
8.50% to 9.88%
           Malaysian citizen and Permanent Resident only
         Age between 21 to 58 years old
Minimum income eligibility of only RM24,000 per annum
No guarantor and no collateral
AEON CREDIT SERVICES
RM1000
RM50,000
from 14.4% and above
          Malaysian citizen only
         Age between 21 and above

Alliance Bank Berhad
RM5000
RM150,000
9.88% flat rate basis
Malaysians and permanent residents working and residing in Malaysia only.
Malaysians working in Singapore, but residing in Malaysia will be considered.
Age requirement:
minimum 21 years old
maximum 60 years old (upon maturity of Facility)
Income requirement: minimum gross monthly income of RM2,000 or RM24,000 per annum.
HSBC AMANAH
RM6000
RM120,000
Flat rate from 10.5%
          You’re aged between 21 and 55
           Your monthly salary is RM2,000 or above
            You are Malaysian or have Malaysian PR status
CIMB BANK
RM2000
RM100,000
from 6.88% up to
13.38%
           Single name application
        Malaysian citizen only
          Age between 21 to 60 years old
Minimum income eligibility of only RM24,000 per annum
Employment / business for more than 6 months
CITIBANK BHD
RM1000
RM120,000
Effective Interest Rate of 17.9%
          Malaysian citizen only
         Age between 21 & above
Minimum income eligibility of only RM24,000 per annum
OCBC BHD

RM6000
RM20,000
24%  
            Malaysian citizen only
           Age between 21 & 28
           Minimum income eligibility of only RM2500 per month
RHB BANK

RM2000
RM50,000
24%
           Malaysian citizen only
           Age between 21 & 28
          Minimum income eligibility of only RM1500 per month
           Must have EPF statement
STANDARD
CHARTERED

RM1000
RM50,000
18.36% reducing 
balance method
          Malaysian citizen only
           Age between 21 & 65 YR
           Minimum income eligibility of only RM2000 per month
UOB MALAYSIA

RM5000
RM100,000
From 9.99% up to 11.99%
Age 21 to 55 years.
Minimum income:- RM24,000 p.a. (salaried employee); RM36,000 p.a. (self-employed)
            


gud luck...fina akan cuba update institusi lain mcm koperasi yang beri pinjaman untuk org mcm kita pulak...


tata~

 

Blog Template by YummyLolly.com - Header made with PS brushes by gvalkyrie.deviantart.com
Sponsored by Free Web Space