Thursday, December 22, 2011

wahhhhhhhhh~ (aku yg semakin pelupa)

wahhhh~
Oke,tu je nak taip.


hahaha..xkan la plak tu jek aku nak taip kan...dah la skill menaip dah kurang
coz dah lama x menaip dalam ym...dulu on ym seharian sampai ada yg tegur
xpenah nampak ym tu rehat...skrg dah takde dah..insafla konon!Ouch~huhuhu

bila dah xlayan ym, mesti tertanya2 kau ni layan ape plak? ape lagi..facebuk la..
tu pun xbrape sgt la...biasa2 jek..selebih masa adalh untuk kerja...kerja skrg ni
bersambung2 sampai balik umah pun teringat2...

lg satu, dulu xde bf..ada skandal zaman belajar jek...skrg dh der bf..cuma tu la..
pemikiran yang berbeza yang sedang cuba disatukan dan diserasikan mestila ada byk
halangan dan rintangan...ideologi pon berbeza caner xgaduh jek manjang..(wah ideologi!
kelas ayat ko nok!hahaha)

nak cerita pasal pelupa..hairan dengan diri sendiri yg semakin lama semakin pelupa..
ntahla dah kena virus ape..serius pelupa abes..tarikh2 yg rasa mcm penting pon otak nih dah
lupakan sengaja nak wat aku kena marah weh~ ape faktor nyer agaknye...

meh google jap...treeeeetttt....trrreeeeettttt....trrreeeeetttt.......ahha!!

1- byk TERmakan semut...yela mana ada org sengaja mkn semut kan? adoi...
kena berjaga2 ni..

2 - Banyak merokok..zzzZZzzzZzz..aku xmerokok la..tapi byk sedut asap rokok org lain aderla..
tu aku x nafikan..bf aku pon merokok beb~ayarrkkk..

3 - Tidur sambil menutup muka..alamak..aku mmg suka tidur tutup muka..dari segi sains, tidur tutup muka
akan menyebabkan karbon dioksida masuk lebih byk kedalam otak berbanding oksigen yg akan
mengakibatkan kerosakan otak...ayoyO...

4- dari segi Islam, byk membuat maksiat dan dosa...Astagfirullah...Ya Allah,Ampunkan Hambamu yg hina ini
dari dosa2 yg disengajakan jua yang tidak disengajakan..amin...(amin ramai2 supaya cukup 40 kali dan makbul doa ini...)

5- lain2...tolongla cari sendiri...heheheh


akhirnya, nak kongsi satu quote dari Al-Quran nul-Karim istimewa utk semua...

"He knows what is in every heart.."

-Surah Al-Mulk 67:13



daaaa~

Thursday, June 30, 2011

sambungan entry bulan yg "indah"

Dearest readers,

Pertengahan bulan aritu fina ada post entry pasal perkara2
yg berlaku dalam bulan enam ni kan? sekarang mari dgr fina cerita 
penutup untuk bulan jun atau bulan enam tahun 2011 ni bagaimana..

lewat petang arini fina dah berjaya mengeluarkan kata2 yg sgtla tidak best
dengan nada yg tinggi (marahla tu)kepada sorg senior staff fina..hohoho..best giler dapat meluahkan perasaan!
dah lama nak lepaskan tp ianya hanya dpt direalisasikan hari ini..wawawa..

nampak macam gembira kan lepas marah org? haha ketahuilah fina  tak gembira pon sebenarnya..
(-_-") banyak benda buruk dari baik setiap sesuatu kejadian yg berlaku itu..
termasukla perkara ini..baiknya, kita xdela lagi memendam rasa and kita berterus terang..
yang buruknya - dahla nnti nak co trip..bole plak gaduh ngan only staff perempuan melayu 
yg pegi masa co trip tu selain aku..aduh~dah sah2la nnti sebilik ngan aku..
caner nak duduk klu dua2 bermasam muka..
so bad la u fina~ huhu..tp ntahla..benda dah terjadi jadi aku kena terima and just go with the flow..

oke, itu siang 30 june 2011..
skrg mlm nanti 30 june 2011..

smlm actually fina x cukup tido..ngantuk giler ni..agaknyer sbb tu kot hati panas jek 
and cepat naik darah..sbb klu dulu zaman2 nek lrt ngan nek bus bila gi keje, mesti fina
akan rasa touching lebey sket bila xcukup tido..mulala terkenangkan perkara2 yg sedih2 
dlm hidup pastu mengalir air mata di pipi..(ewahh, mcm tgh wat video klip plak..wakaka)

okey plan mlm nnti - fina nak kena pegi antar cheese tat blueberry yg org order..jauh tu kt sepang..
pastu ada brg lain lg yg belum beli utk gath esok..ala...how la nak manage masa...sedey betul..
huhu..xpela..

kita sebagai manusia kena saling beringat...so, 

fina - sentiasalah berbuat baik sesama manusia..sbb dgn berbuat baik barulah kita akan mencapai kemajuan hakiki utk diri sendiri..

fina - ketahuilah kemaafan adalah dendam yg terindah..

fina - semOga diri anda sentiasa dilindungi Allah, amin...

nota kaki : meh tgk gambar2 di bawah ini..



~inilah cheese tart blueberry yg mereka2 itu order dari kami~




~ini plak tempt utk dituju pada hari gathering esOk! yuhuuu~

Monday, June 20, 2011

bulan yg "indah"...

hai all~
kenapa dengan bulan enam@jun ni ha~
penatla bulan ni...
bukan setakat fizikal..mental pun skali...
betul ke dugaan itu dtg utk mereka yg kuat hatinya?
yela, klu x kuat mcmana nak menghadapi dugaan2 tu nnti kan..

aku mengharapkan pemahaman dari org2 sekeliling aku...
tp rasanya sangat kurang la..
tekanan yg xnampak di wajah..
cuma nampak di dalam otak dan kulit muka ini..waaaaaaaaa..
tetiba ada 3 jerawat naik..
aku jarang kena mangsa jerawat..tetiba bulan ni sampai 3 plak..
besar dan berparut sbb tgn sendiri xbole diam dr mengutil2 jerawat itu...
huhu...

arghhhh...jerawat, tekanan perasaan luaran dan dalaman...
sekarang ni..aku just go with the flow...
teringin nak pergi zaman kanak2 semula..
nothing dalam fikiran..
hanya main, mkn, dah penat trus tido...huhuhu

dunia2...apepon xbole..tp malaysia boleh!


nota kaki : syahidah, bila ada.. bersyukur dan ketawa lah..bila tiada...berdoa dan tersenyumla...semOga dirimu dalam lindungan dan rahmat tuhan sentiasa...amin..

Monday, June 6, 2011

macamana kalau dia...

risau..
itulah satu perkara yg sangat bermain dihati skrg..
susah nak ckp..xtau apa nak buat...jadi giler memikirkan semua ni..

terus terang aku cakap..org yg aku sayang dah menghilang..
perlahan2 menghilangkan diri...
penat aku berusaha menghubungi dia, tp hampa yg aku dpt..

sebab dia hilang? ntah, aku sendiri x pasti...
dia diam saja bila aku tanya...malah kena marah lg adala...
uishhh..terasa mcm aku plak yg lelaki, dia yg perempuan..
Complicated nyer perangai dia, TUHAN saja yg tahu...
tp, sedar x sedar dah masuk 10 bulan aku bertahan dgn
perhubungan ini...

tak dinafikan aku sudah terlalu sayangkan dia...
sampaikan aku sendiri x pasti samada aku
mampu teruskan kehidupan aku mcm biasa...

cth pagi ni, dah dua kali aku terlupa nak ambil kunci kereta
aku lepas parking. sedap jek jalan keluar gi ofis..aduhai...
apa yg aku fikir pon dah x betul...seb baik kereta aku tu
xleh start cara biasa...nak start kena luar biasa sket...huhuh
klu hang cucuh kunci, pastu nak start mmg sampai kiamat pon
xkan start klu x buat perkara luar kebiasaan itu..
apa dia? wahhh...mana leh bgtau..abesla rahsia kereta night rider i.
huhuhu...

wahhhh...serius, rindu giler kat dia!!!!!!!
weh, sayang! mana kau pergi...sampai hati
kau tinggalkan aku..ko tau x aku rindu giler kat
ko...klu ko ada hati nak tinggalkan aku, nape
dulu kau sibuk2 usya aku...biar jekla aku jd kawan ko je..
xyahla aku risau2 pasal diri kau...waaa...kau mmg jahat la..
T-T

akhirnya...keluar gak ape yg dlm hati ni...
aku akui, ada ketika air mata aku mengalir keluar
kerana air mata didalam hati ni dah x mampu nak 
menanggung kebanjiran air mata didalam...

pleasseeeee....YA Allah, aku bermohon semoga
kau tenangkan hati ku...berilah kemudahan untuknya
dalam menjalankan segala urusan dan semoga
kau tetapkan hatinya utk sentiasa mengingati 
dan menyayangiku...tapi Ya Allah, jika takdirmu
yang dia bukan jodoh dan milikku, kau bahagiakan
lah dirinya dgn setiap ketentuanmu...AMIN...

notakaki: terima kasih YA ALLAH kerana kau masih memberi ruang utkkku bernafas di bumimu...



Friday, June 3, 2011

perasaan dari dalam..

di saat di seliling aku semua manusia sedang tidak mempedulikan kehidupan org2 lain 
disekitarnya..disaat tula baru aku dapat menaip blog ni...
sayang kat blog ni..sbb bila aku betul2 xtahan baru dia akan terluah kat sini..

ikutkan aku bukannya pembuat karangan yang tegar kerana jauh 
PERASAAN DARI DALAM aku mengakui yang aku rasa rendah diri bila nak menaip...
sebabnya, aku memang worst dalam penulisan...percaya atau tidak aku mmg sentiasa rendah diri 
bila lihat org lain menulis...best2 jek aku rasa ayat yg terpancar keluar dari otak diorg..sedangkan aku
asyik ditakuk yg lama..huhuhuhu...

untuk membuktikan apa yg aku rasa tu, lihat je la aku nyer UPSR..xpayah jauh2 k..

Bahasa Inggeris - A
Matematik        - A
Bahasa Melayu (Pemahaman) - A
Bahasa Melayu (Penulisan) - B 

aduh...bengang x bengang la...dah sedap2 berderet A, tetiba ada B mencelah...penulisan plak tu..sedih betul...
okey, sambung PMR Bahasa Melayu punye ujian lisan...

Pemahaman - A
Bacaan - A
Ejaan - B << kira penulisan la kan??

ermm...mmg xdiberi rezeki betul..sedih lagi.. 

tapi, aku tetap bersyukur kerana aku dikurniakan bakat yg lain..
seperti seni rekaan..aku mmg suka buat design..lagi2 pada makanan..hikhik..
masak pon ok la jugak...terbaru, aku demam..dan aku teringin nak makan bubur ayam 
macam bubur ayam mcd..perghhh..nak beli akhir bulan plak..duit xde..
so aku tekad buat sendiri...aku google la resepi bubur ayam kat myresepi..

korang pi cr link dia sendiri k..sbb aku xdibenarkan mengulang siar apa2 resepi dlm tu...
xbaik...so aku dah bg hint2 sket hang pi google la yer...huhuhu

xyah taip byk2..nah ambik ni gambarnye..nilaila sendiri...aku balik umah dulu k...daaa~






terbaik!!~bai..

Wednesday, May 25, 2011

aku nak mengaku ni...

Di hari rabu yang mulia ini (salu ari jumaat kan yang mulia, skrg mari kita tukar..huhu), saya ingin membuat pengakuan... pengakuan ape? pengakuan tentang sikap saya...
semoga dgn pengakuan ini, saya akan lebih positif
dan berdaya saing..(haha..ayat buku, absolutely not me!)

saya seorang yang suka : 

1) questioning hak dan keadaan orang lain...
    cth : saat suasana ofis tiba2 saja hening, aku mesti memulakan ayat..
   " kenapa diorg tu mcm neh? kenapa dia pakai benda nih salu rosak? apsal budak baru dpt lebih neh? 
    ha...lebih kurangla...seolah2 diri   sendiri xde salah..xbaik tau... 
    so, saya harap saya akan berubah ke arah yang lagi baik...
seperti - xperlu nak jeles atau mempersoalkan           
    hak dan keadaan org lain..          

2) ada yang kata saya terlebih kepoh..
org yg saya syg plak tu yg kata...ishhh..kecewa betul..hahaha..   tapi dalam kecewa2 itu sidia masih terus menyayangi diri ini..oleh itu saya rasa saya kena bersyukur dikurniakan org yg menyukai 
kebaikkan dan kekurangan diri ini...cuma, tipula kata klu xterasa masa dia tegur kan..
tp sengih jekla..sambil ckp..yeke? adake? mana awak nampak? betul ke?
hahahahha..tipikal answer bila kita mmg wat salah..
pesanan- xyahla cover weeiii~haha

3) cepat melupai masa silam..
wah! statement nih agak mengejutkan sbb saya mmg pelupa..makin besar makin pelupa..agaknya klu kurus akan mudah mengingat kot..hahaha.ape kena mengena..tapi betul kot..kena kaji neh..huhu..
masa silam tu mcm mana nak kata eh...okey, dulu ms sek ada best friend kan? bila dah besar makin dah x best friend...sdgkan dulu mmg kamcing giler..susahla..sbb bukan nak lupakan tau..cuma mmg dah kurang keep in touch so jadik lupala..(bole x bagi alasan mcm tu...hahah)
fakta - kawan baik saya nak berkahwin bulan september ini dan dia sbnrnya sudah bertunang tahun lepas!
ouh saya rasa agak kecewa kerna baru mengetahuinya skrg..seperti saya mmg bukan kawan yg baik...hermm...

4) pengtingkan org lain dari diri sendiri..
ha, ada yang kata baikkan? sbnrnya, dalam situasi saya..mungkin x..lagi2 klu saya sudah sayang seseorg itu..
saya nih terlalu murah hati..diulangi, TERLALU! sampai kena pijak kepala kot...
ada someone yang terang2 buat salah terhadap saya dan masih buat tak tau jek sampai skrg...
tau kenapa? sbb saya sendiri sudah melupakan kejadian itu dan berharap dia tidak mengulanginya
pada org lain...arrggghh...susah bile baik hati sgt..susah weiii..percayalah!

then, kenapa saya tulis mcm ni hari ni...sebab dah bertahun2 saya memerhatikan diri sendiri..
hahaha (sedih jek ayat..mcm xde sape kisah ngan ko~) sikap yg x baik harus diubah utk menjaga kesejahteraan diri dan mereka yang tersayang!

sekian, jumpa lagi....ahaks~
                                              

Wednesday, May 18, 2011

tolong mak dapat pahala kan?

salam semua...
hari wesak day kan...cuti dan takde aktiviti..
lama dah nak buatkan bisnes mak tu satu blog atau website..
tp ter buat...
mak bisnes apa? ha, nihla nak citer..
mak fina ni suka sgt wat desert...
cthnya mcm ni...

cupcake tema rose kuning

cupcake spesial design utk wedding

neh namanya ganache (sebut ganash)

tat buah

ha...nih baru empat yang sempat masukkan gambar..ada lagi APAM DOT la..
TAT KEJU BERINTI BLUEBERRY la...WEDDING CAKE...ah, mcm2 la...klu senarai sume mau kena buat satu lagi entry..hahaha...apapun fina harap sangat dapat tlg mak fina kali ni...xmo delay2 dah...
kitaorg dah siap buat facebook utk mak..nak tau harga ke atau nak tempah ke bole
dail no ni 0192651637 - salasiah ariffin (mak saya la tu..hikhik)
facebook - search sal's sweet bite
blog - www.salsweetbite.blogspot.com

alhamdulillah, hope mak gembira dgn perkembangan ini...apapun, jgn korang lupa jasa ibumu ya...

SELAMAT HARI IBU PADA SEMUA IBU DI DUNIA!

Wednesday, March 9, 2011

impian tercapai! Yuhuu..

huhu..
Im back with impian tercapai..hakhak..
Seronoknye hidup dpt guna smart phone yg diidam2kan neh..senang hati..
Tp neh ada lg impian yg perlu dilakukan tau..panjang lg wish listnya..kesian tgk blog neh dah berabuk sakan..huhu..byk citer menarik nk kongsi dgn korg tau..tunggguuu!


nokia c5-03 saya :p
 

Blog Template by YummyLolly.com - Header made with PS brushes by gvalkyrie.deviantart.com
Sponsored by Free Web Space