Wednesday, November 13, 2013

--Cetusan Rasa--

Hari cetusan rasa..

ceh, hari apa itu ? lain macam jek..hehe..takdela..
saja je guna tajuk kursus aritu..One good thing bila kerja government nih, kita perlu melengkapkan 42 jam kursus bersamaan 7 hari bekerja dalam setahun..

Setelah abes kursus sehari tu, banyakla perkara positif yang aku ambil untuk terapkan dalam hidup..
lagi2 hidup selepas berkahwin...hei, ingat dah kawen syok je ke sentiasa...lagi banyak ranjau dan duri harus ditempuhi dengan sabar dan tolak ansur... pergh, lirik lagu mana nih..haha

alang2 dah nama hari cetusan rasa kan, ape lagi marilah mencetuskan rasa hatimu..nak join? jom...komen ja...

1. Kegawatan Ekonomi
     - biasalah bila dah hidup sendiri dari keluarga, banyak belanja kita kena tanggung...dulu makan mak support kan...sekarang pandai2 la ko...hihi...kita perempuan pulak, bukan suka2 nak makan apa2 jek..kena dahulukan suami...aku salu cakap pada husben aku, MAKANAN dia tanggungjawab aku.(diselangi dengan ketawa-ketiwi..ngeh3)..walau nampak kecil tp insyaAllah besar ganjarannya di sisi Allah..suami nak mkn apa aku ikut ja wlupun aku rindu gak nak mkn mknn aku masa bujang dulu..hahaha...cumanya rumah kami xde peti ais..leceh weh ari2 nak pi pasar...mentang2 dok selayang byk pasar borong..tak kan hari2 nak menjengah muka di sana...haha...nak tau, NSK trading tu dah mcm umah no 2..hari2 nak kena singgah..klu xsinggah, balik umah mkn telur je la jwpnnya...and the best part is, sejak kawen ekonomi gawat ja..xpenah nak meningkat..but, aku tetap bersyukur dan berharap suami aku akan redha sebab bini dia asik masak menu sama je...hihi..=)

2. Emosi Tak Stabil
      - baca tajuk jangan salah makna pulak..aku bukan gila.haha..cuma aku nak bgtau, emosi aku tak stabil sejak dua menjak ini....yelah, kat opis byk konflik..kerja dalam opis byk, pastu suh aku gi keluar..tapi aku tau hikmahnya..boleh aku claim mileage..so, ia akan menyelesaikan kegawatan ekonomi aku..hihi .positifkan pemikiran saya. bhahaha. lagi satu dalam rumahtangga pulak, bagi aku setiap argument dan salah faham akan mengeratkan lagi kasih sayang antara suami isteri...dulu2 masa sebelum kawen, aku dah siap2 buat agreement...klu ada apa2 di hati, kena ckp terus terang...cumanya aku harap biarlah teguran itu berlapik dlm setiap kata2..maklumlah, my heart is fragile u know..haha

3. Kenaikan Taraf Jawatan
    - bunyik macam best kan? tapi xtaulah kenapa hati aku mcm xgembira langsung mendengar khabar itu. Aku nih sbnrnya kontrak jek selama 2 tahun kat sini...tapi ada desas desus yang bos aku nak serap aku kepada tetap...ntahlah...but 80% dalam hati nih mmg tak gembira la since aku dgr berita itu..aku xtau kenapa.tapi aku just rasa GOV sector bukan tempat aku and honestly aku bekerja dengan hati yang tak gembira selama ini di sini..Fuhh..pengakuan xhingat..klu bos aku baca apela dia akan komen eh...ntahla...everybody have their own opinion kan...

4. Rindu
  - Dah Kawen kan? ha, nak rindu ape lagi nih...hurm..rindu pulak ngan zaman bujang...balik umah mak..makan masakan mak...gurau2 ngan ayah..agaknya aku rindu mak aku kot...hahaha...yela..masa aku taip ayat tadi pon mata aku dah bergenang..maybe aku mmg rindu mak aku..ahh, nak teponla mak aku sekarang..

BYE!


*notakaki: weh syida...jgn bagi karangan bergantung tak bertali bole...mukadimah dahla hampeh..pastu penutup xde..dulu penulisan dapat result apa?? haha (maafkan kami..xboleh tahan rindu kepada emak ku....)

Friday, October 25, 2013

Off to KRABI...


salam all...

hik hik...dah balik dari krabi sebulan yang lalu...

update sket..

first day - fllight pukul 7 pg sampai 830 pg waktu indon..waktu dia lambat sejam dari kita..sampai jek terus cari shuttle bus..murah..150 bath jek sampai hotel goodwill.sampai hotel dalam kul 915 pg..hotel nih mmg best.rate bole bagi 8/10. fina booking guna booking.com..sampai jek dh nampak dia sediakan kunci atas meja and dia terus bagi borg suh isi and tepaksa tunggu jap sbb bilik tgh kemas..sambil tunggu bilik tu fina carila pakej island hopping yg dia sediakan utk aktiviti hari esok. dia xde pakej sendiri..dia guna aonang orchid resort punya pakej.but still murah.kat luar sume mahal..serius.fina ambik hong island pakej by speedboat.untuk long tail boat 700 bath je sorang.tp kelajuannya mcm siput..hahah.dia pegi 5 pulau.fina xnak phi phi sbb kompom org ramai and dia pegi sampai 7 pulau katanya.4 island pulak sket sngt 4 pulau..haha..kita ambik tgh2 je..pastu fina cari skuter sbb hari first baru sampai nih kitaorg just nak jalan2 ke pantai aonang, shopping sket and makan2...

total belanja first day : bilik 3 hari 2 malam = 1500 bath , sewa skuter 24 jam= 200 bath, breakfast (beli kt 7e) = 50 bath, pakej hong island = 2000 bath, lunch kat bamboo restoren = 346 bath (mahal rugi ja tp sedap) dinner kat jeti krabi town = 145 bath (murah dan sedap) buahtgn beli kat sepanjang kedai dekat aonang beach = 1400 bath total = 5641 bath bersamaan lebih kurang rm564.10. haha

second day - 730 pg breakfast di hotel..sekadar toast dan scramble egg n orange jus. 815pg van sampai bawak gi pantai aonang utk naik boat ke hong island.seperti jangkaan phi phi island trip seramai2 umat..38 orang..hong island 9 orang ja..hahaha..ku suka..2 orang barcelona,spain, 2 orang melayu, 2 orang thai,2 orang lebanon dan 1 orang korea...anak kapal 2 orang dan tour guide sorang.muslim nama hasan. pegi kul 9 balik kul 3 ptg..just nice..balik rehat jap..hubby lak demam..xtau nape maybe sbb dalam speed boat kami duk depan sekali kat muncung boat tu..dia punya hentakkan jgn ckpla..mcm kena gusti..hahaha..sakit pinggang x hilang sampai skrg beb...malam mkn kat al-ayub kot nama kedai tu..steamboat..rm15.9..tp air mahal..benci...teh susu rm4.. 

total belanja second day = dinner = 398 bath, panadol (7e) = rm120 bath (sumpah murah giler..) total = 518 bath

third day - 430 pg dah bgn gi mandi2 and kemas2 nak pegi airport.ha lupa nak ckp since pagi2 buta xde tut tut or bus pegi krabi airport so kami sewa mini van 700 bath per van. seb baik ada kapel melayu yg duk satu hotel ngan kami nak pegi airport gak..so sorang byr dalam 175 bath..xdela mahal sgt..lebih 25 bath jek dari shuttle bus...kul 530 pg van sampai..terus shoot sampai airport 615 pagi..tunggu punya tunggu kul 730 baru dpt nek kapal...sampai lcct pukul 945..alhamdulillah..selamat pegi dan pulang...

sekian, laporan kami..hikhikhik
http://mforum.cari.com.my/static/image/smiley/default/lol.gif

p/s: cuaca alhamdulillah hari pertama dan kedua elok ja...cuma mlmnya ada sket2 hujan...hari ketiga nak balik tu, hujan selebat2 nya...seb baik kami dah nak balik...hikhik...apepon, mmg seronok and rasa nak pegi krabi lagi skali jek..sbb byk tmpt lom pegi..huhuhu...
http://mforum.cari.com.my/static/image/smiley/default/biggrin.gif

meh tgk gambar~~







++ wedding review -nikah and sanding -

salam..

nak tepek gambar dulu...nanti baru kita men2 review k..gambar pon xbyk ha...ape yg ado je la k...








Friday, June 21, 2013

kisah rumah sewa baru

salam jumaat kalian...

ada sedikit kegelisahan menyelubungi dada di pagi hari...aww..dada! haha
hurm...kata sedih , tp melawak pula..okla kan merawat duka..

dalam kesibukan membuat persiapan, aku jugak buat persiapan mencari rumah selepas berkahwin..
sibuk nih cari kat:

mudah.my > www.mudah.my

iproperty > http://www.iproperty.com.my/

facebook-rumah sewa >  https://www.facebook.com/RumahSewa
facebook-cari rumah sewa > https://www.facebook.com/CariRumahSewa

surat khabar la...kawan2...sedara mara...dan macam2 la...

Bila dah cari dan dah jumpa, keluar pulak satu cerita lain...
kata rumah sewa kami dapat nih mahal la..kalau setakat kata mahal xpe la jugak.
nih siap buat muka mcm aku nih bodoh la sbb ambik umah sewa mahal...
perghhh...hangin pulak rasa...ko bukan nak tolong aku cr umah sewa..bila aku dah dpt ko buat mcm tu plak...

honestly bagi aku sewa rm700 termasuk maintenance rm100 kat condo rasa berbaloila rumah tersebut..kenapa aku cakap mcm tu sbb...

1) tuan umah dia tak berkira.apa aku ckp xelok dia tukar dan buat terus.

2) lokasi dekat dengan tmpt keje aku.in fact, abg syg aku pulak yg jauh nak pi keje.

3) 24 hours security which is perfect for me yang selalu ditinggalkan oleh abg syg aku yg keje mlm..aku pulak keje siang..cuba byg kalau duduk kat flat bodo2 yang byk rakyat asing duk bersepah2 pastu kadar jenayah yg tinggi..selamat ke aku? aku tau malang tu tak berbau dan ianya takdir tuhan cuma nya kita kena berusahala untuk tidak ditimpa malang.and for me this is my effort.

4) covered parking. okeh, umah ni parking dia parking bertingkat..sebenarnya aku tak berapa confident nak parking tp aku layan kan je..hahha..actually it is more better bila korang tau parking korang mmg ada bila nak balik keje..daripada duk umah flat yg korang kena tambah at least rm150 untuk dapat kemudahan ni.kalau xnak tambah kos, ha pi la ko bersesak2 cari parking kat mana2...silap2 kena dabel park..pastu xleh angkat handbrake..senang org nak tolak kalau keta ko blocking org..tp risikonya tetap ada...kalau ada calar balar, kemik2 sket tu halal jela yer...

5) swimming pool and play ground..
hahha yang nih adik2 ngan bebudak kecik mesti suka..and kalau esok aku ada anak, mesti dia seronok...aamiinn..

ada la lagi...tapi malas dah aku nak menaip...aku cuma boleh bersabar dan berharap orang itu akan dibukakan hati oleh Allah swt dan berfikir sejenak kenapa org2 miskin harta tapi bukan jiwa mcm aku nih terpaksa menyewa umah mahal.sekian..

notakaki: enjoy view rumah baru aku ketika dibasuh hari itu..bye...






Friday, June 7, 2013

sekiranya ia ada..KAU munculkanlah...

salam...
ceh2...tajuk saja jek macam ayat novel..mukadimah sangat..hehehe
hari ini hari jumaat..jadi hari ini aku rehat lama..pukul 12.15pm hingga 2.45 pm...
biasala sekarang dah convert jadi orang government...bila dah rehat lama, ape lagi projek berjalan2 ke kuala lumpur mencari kain bermula...aku ajak mak aku...tp kesian jugak nak ajak mak sebab kaki mak sakit..berjalan lama dah letih..puas aku suh mak gi klinik..haram xmau..katanya doktor asik marah dia..ayah aku sibukla..macam2la...aku offer nak hantar xmau pula...
mak oh mak...harap2 segala penyakit mak Allah sembuhkan la cepat2...sebab mak belum lagi timang cucu dari aku..hikhik..gedih nak ada anak aku nih..hahahaha

shopping punya shopping xsedar dah time balik...geram pulak nih apa yg dicari xde..seb baik la kain untuk family aku pakai time aku kahwin nanti jumpa..siap beli kain untuk bertandang sekali...melayang rm248...
aku bukan ada cash pon..aku cakap ngan mak aku nak pakai kedit kad...hehe..aku ckp lagi kalau ayah aku tau mesti kena marah..hahaha..mak aku pulak baik punya back up..xpela..ada rezeki lebih nanti bayarla...
hahaha...

bestnya la kalau rezeki nak membayar keperluan nak berkahwin tu senang datang....aku memang memang memang memang memang dan memang memerlukannya sangat....selain dari aku berusaha kerja part time sana sini..aku jugak banyak berdoa...nak buat solat dhuha tapi masa amat mencemburui...penah jugak aku curik2..tp xsempat jugak..gagal disitu...hehe...ni aku nak kongsi doa yang latest aku jumpa sampai aku rasa nih memang untuk org desperate nak rezeki lebih ni...aku siap letak kat dekstop komputer ofis aku lagi...hari2 baca..hahaha

simply read it guys...insyaAllah, Allah akan mendengar dan memakbulkannya...aamiinnnn...

sumber: encik google tersayang..muahmuah..hahaha




 

Blog Template by YummyLolly.com - Header made with PS brushes by gvalkyrie.deviantart.com
Sponsored by Free Web Space