Thursday, July 30, 2009

++jika diberikan ku satu pilihan...++

assalammualaikum...neh entri yg ke 60 tau..huhuhuhu~manage to write until this number~congratz fina~weeeeeeeeeee~hehehe..(tepaksa gi secret recipe beli kek potong sendiri mkn sendiri.sila jgn jeles.hahahaha~)
okeh..pilihan ape yg hendak diperkatakan neh?..actually it's complicated..byk duka dari suka..dan byk hati2 yg perlu dijaga..sampai xtau nak pilih antara kehendak hati atau logik akal..hurm..hati saya suka kat org lain tapi ada org len yg saya br kenal and xde rs syg lg dah menyatakan yg dia suka saya...adoi...pening2...
klu ikut logik,org yg saya suka tu xpenah pon caring giler mcm org yg suka saya..dia pon xpenah ckp ape2 soal hati kat saya..tp saya suka kat dia~hahaha~untuk org yg suka saya tu, saya xde lagi rs sayang kat dia..tp xtaula di masa depan...fina sendiri masih xde jawapan...



klu korang diberi pilihan antara org yg kamu suka ngan org yg suka kamu..
mana satu yg korang nak pilih?

Tuesday, July 28, 2009

++en3 di pagi hari..++

ha..skrg kul 7.18 pg ari selasa 28 july 2009~bgn2 tido jek teringat nak gi keje~hurm..sbb keje melambak dan byk yg perlu diuruskan~at the same time teringat kat exam 13 ogos neh..lagi skali nak adOi...iishhh..buku x baca lg beb...ACCA x setel lg..hahaha~sume problem jek..xde entri baik sket ke cik fina oit...

ha...ok good news..ptptn dah approve cuma xtau bulan baper leh dpt..maybe next month..walaupun amount dia kecik jek tp layankan jekla..atleast lepas aku nyer exemption paper fee yg beribu2 itu. anOther good news, ntah ape ntah dah lupa.nnti klu ingat akan di taip..haha~

adoi..hati neh melonjak2 nak kuar ngan kwn2...tp tula..apepon tunggu next week~sabar2 fina..
jumpa nnti di lain entry~sekian.

~ini kwn2 baik saya~

Saturday, July 25, 2009

nOw, let me tell u...


sejak kenal ngan dia..maybe dah byk aku sakitkan hati dia...xkirala tanpa sedar atau x..sakitkan hati dr segi percakapan,sindiran,perbuatan,suruhan,penglihatan dn mcm2 lgla..arinih ntahla.. masa ym td maybe aku neh dah melampau dan dia pon dah xleh handle..terlepasla sumenya.. cuma cepat2 ditutup dgn cerita lain..klu nak list ape yg aku wat, aku rs byk yang aku ckp atau suruh dia selama neh mcm la aku neh pandai sgt or hebat sgt..arinih bila dia perli2 tu and sound sket ayat aku, terus aku rs mcm nak MENANGIS..sebak seyy..tapi..mcm biasa..tahan2...

dah lama2 pm aku rs mcm ada sket kejauhan disitu..(actually ngah cr ayat terbaik neh..)xtaula tu perasaan aku jek atau mmg ada something disitu..meh aku bg cth betapa jhtnya aku pd kawan aku sendiri..

situasi 1 :
aritu ada jumpa kwn2 dr jhr..dalam keta borak2 then dak jhr tu tanya.."org sblh fina neh keje ape?"..aku dengan pantasnya menjwb bg pihak dia.."owh dia neh parttime driver ngan GPS fina jek.." pastu aku gelak2 setan tanpa membetulkan ayat aku kat diorg ckp gurau ke ape ke.. T-T dan setiap kali org tanya, aku mesti kata dia just GPS and driver..jht kan?xmengenang budi betul..dan aku nampak dia diam jek bila aku ckp camtu..timbul rs bersalah gak tp aku just put aside..

situasi 2 :
aku salu mempersoalkan ape yg dia buat..cth aritu gi karaoke..dia pilih byk lagu..dan sume lagu lama..aku dtg kt dia memula tgk jek apa dia wat..then tgk sume lagu lama jek, aku terus sound dia.."ape neh..lagu len la..xnak,xnak.." dia ckp.."knp?biarla..sume org x pilih lagu pon..biarla saya pilih ape2 sy nak.." then terus fina tediam dan terfikir..apela aku neh..biar jekla..sibuk jek~*sigh* sengal la aku neh..ntah ape2 ntah..

situasi 3 :
arinih aku mempersoalkan plak pasal keikhlasan dia..then dia bls balik ayat aku..ha, ambik ko kena sOund lg skali..kali neh buat air mata aku hampir jatuh..padan muka aku..*sigh* actually.. seyes aku saja gurau~tp maybe aku dah byk TAKE FOR GRANTED slama neh sampai dia pon dah xtahan..

ape nak dikata..hanya mampu berubah jekla..kan??thank GOD aku dah mintak maaf ngan dia..
dan ayat dia yg akan disebut dan ditaip.."xde apela....no heart feeling..kawan2 maaaaa~" apa yang pasti ayat itu hanya semakin menambah serba salah dan gusar dihati~ hurm...

++masihkah kau ingat..?++


kenapa eh streamyx arinih...langsung xbg kerjasama..ym 24 kali masuk kuar dlm masa 5 minit..pastu aku nak bukak blog aku pon dia kata error..adoi...mcm kena hack plak web tu~(perasan blog pentingla sampai kena hack~hahaha) petang2 sabtu neh rs mcm nk mkn mcm2 tp xlarat nk singgah mana2..semalam tido lewat so mata neh dah separuh pejam dah masa drive~iishh..bahaya betul..kereta sgt kotor..nk basuh tp xterdaya gak..teringat katil jek neh tp mesti xbest tido sbb cuaca panas~xsyok.

mukadimah panjang sgt~ape sbnrnya nk ditaip neh? owh..sejak ari isnin lepas start rs x sedap ati...xtau napa??bedebar2 mcm nak ambik exam..padahal duk ofis jek..tp dh plan la nk gi public bank bukak akaun..akaun tuk gaji xde lg...kebetulan ira xde kelas,so hati dh x sedapkan..xbranila nak drive sampai ampang point tu..so balik umah dulu ambik ira suh dia yg drive..dah balik semula ke ofis pon masih sama jek perasaan..adesss...xsuka sbb xtau bedebar2 sbb ape...:|

then bila balik umah..debaran dah reda tapi tetiba ingatan plak kuat giler teringat kat ex lama..HAFIS. kenapa teringat balik neh??ada sOmething wrOng ke?? perghhh..nak call tp cam segan plak..salu dia yg call fina..fina jarang call dia since dah break~dah lama break..sejak bila ekkk?(jap kira..huhuh) owh since aku part 3 masa ambik degree kat lendu.ya, kampus uitm lendu yg kena tutup sbb H1N1 tu..(napela x tutup time aku study dulu ekk?lama sket cuti..hahahah~) klu masa part 3 dulu maknanya dah masuk 3 tahun lebih la..lama tu..huhuh..herm..tunggu2 gak kot ada berita x best ke dr kwn2 yg kenal dia jugak..tp sampai arinih xde pape pon..tgk MS dia jap smlm..still sama jek xde ape..hurm..musykil..hopefully xde ape la..aku x suka dgr berita2 buruk mcm neh~

today ingatan masih kuat terhadap dia~cuma hati resah memikirkan due date nak byr yuran ACCA neh..tension betul..mana nak cr RM4,500.00??lantakla..xdpt exam tahun neh terpaksala aku exam tahun depan..esok klas nk tanya kwn2 mcmana proses nya..xde extend tarikh lagi ke??hurm..hopefully ada..sbb ptptn aku hanya bole didapati bulan 8 nnti~sama2la berdOa aku akan dimurahkan rezeki~amin...

~muka tepung gomak selepas sukaneka..mereka mmg caker~

Friday, July 24, 2009

++hangin,ribut,taufan,tsunami sume ada!!++


~merah itu marah~

wooooooooooooooooooooooo~hangin seyyy!!!bengang,bOngok, aahh sume yg bermula dr urup B la~ geram giler...geram psl ape? psl keje la...dahla sehari suntuk buat keje tu..sampai sume keje2 yg sepatutnya aku buat tergendala ditambah lg bukan keje aku plak tu..dan bila aku dah tebalkan muka tanya org tu tanya org neh, pegi sana sini, berusaha gila b**i nak siapkan menatang tu bole plak nak marah2...sape yg marah?? bosla..perghhh...hangin2..bukan nak ckp time kasih ke ape..bole plak ckp mcm2...ikut hati mmg nak jadik "pekerja kurang ajar" of the year jek td tp mengenangkan zaman gawat susah nk dpt keje ngan gaji camtu so bersabar jekla..sabar pon dah tahap dewa dah neh..yang tambah geram lagik, siap ckp don't use other people name..:| wtf.dah mmg org tu yg suruh aku wat camtu.aku buat jekla.mentang2 aku xde bukti.. perghhhh...xpe2..tuhan jek yg akan balas nnti..skrg neh api kemarahan mmg dah tahap bukit uhud dah neh..
(Ceh bukit uhud plak..dahla jauh kat arab sana~hahaha)..mcmana nak redakan? hurm..bila tension aku suka jumpa kawan2..membebel kat diorg..diorg akan bg nasihat atau tadah telinga jek menerima segalanya..hahaha~klu ada husband leh mintak bahu nak tumpang nangis~T-T sebab hati aku sbnrnya lebih pada kecewa~yes,kecewa.sbb segala penat lelah xdihargai malah ape yg lebih malang dimarahi sesuka hati mereka~ops bukan mereka..sorg jek..dia. hurm, tp mlm neh xdpt jumpa kawan, mahupun menelefon kwn coz hp xde kedit..kredit yg sepatutnya ada telah digunakan utk membayar yuran uitm aritu..so terpaksa berkorban~bila xdpt jumpa kawan,telefon so perkara seterusnya ialah mkn jekla~mkn,mkn,mkn,mkn,mkn dan mkn..lantakla sape2 nk kata ape2 pOn..aku bukan mkn guna duit korang ke..pinggan korang ke..sudu korang ke..tgn korang ke..aku mkn guna ape yg aku ada~aku gemuk ke buncit ke besar gajak kedauk ke..suka aku la~ada aku kisah???(apesal aku nak EMO neh?? :| ) nehla dia klu dah hangin,tsunami,taufan dah dtg..sume org nak dimarah~arghhhhhhhhhhhhhhhh...
YANG PENTING AKU HANGIN GILER ARINIH~SEKIAN~

Monday, July 20, 2009

++kOrang tau ape maksud nya??++

hurm..baru sebentar tadi fina terbaca artikel pasal syahidah.nampak jek tajuk tu terus klik.haha..tau sbb ape? sbb tu nama aku..ejaan yg betul2 sama sebijik dgn nama aku..sebelum ckp psl artikel tu fina nak tanya dulu..kOrang tau ape maksud syahidah? Honestly,dulu2 klu tanya pd diri aku sendiri mmg aku xtau..yg aku tau pOn salah sbnrnya..sbb aku tgk dlm buku mana ntah makna nama aku adalah SAKSI.

tp ada satu kejadian masa kat sekOlah dulu membuatkan aku ingat sampai matila makna nama aku neh..huhu..alkisahnya dulu fina neh sekolah agama rakyat atau lebih dikenali sekolah arab..di johor..ada satu subjek nama mutala'ah yg perlu diambil oleh kami2 sume la...mutala'ah neh reading la..tp reading dalam bahasa arab...peksa masa tu form 3 kot..kitaorg sume wajib baca satu karangan arab yg TIADA baris.diulangi TIADA baris..waaa~so mostly men hentam jek baca baris mana2 cam sedap didgr padahal salah..hahaha~actually sape2 yg terer subjek SARAF dan NAHU mmg bole membariskannya dgn cemerlang..huhuhu..(nampak sgt aku x..hahaha~) okeh sambung.dah sgt jauh menyimpang..huhu..

masa kat sekolah fina ada satu ustaz dr negara arab yg akan conduct pembacaan itu..kitaorg panggil USTAZ ARAB..mmg kena baca depan dia la..klu salah mmg kena gelak la..tp layan kan jek..sebelum baca tu adala terjadik satu perbualan dgn ustaz tu..(dalam bahasa arab tau..)
memula aku bg salam..then dia balas..then belum sempat aku duduk lg dia dah tanya..

"ma makna syahidah? " alamak..mampus..tanya makna nama aku plak..aku diam jek sambil sengih2 kerang..tetiba dia tanya lg.."ya anti,ma makna syahidah??" adoiiiiiiiii~xtau nk jwb..aku men hentam jek ckp "nazoro".nazoro neh makna dia melihat x salah aku..konon2 nk jawab saksi la tp xtau..so ckpla melihat..hahaha~then dia kata.. " la..la..al mar'ah hia maut fi sabilillah.."
maknanya..syahidah tu adalah perempuan yg mati di jalan Allah...adOi...malu aku..bongok giler..jwpn aku bg merepek plak tu...adesss...sejak hari itu aku mmg ingatla sampai mati makna nama aku tu..pertama sbb ustaz arab tu berjaya membuatkan aku tersipu malu2 kambing dan kedua aku rasa nama aku tu berat seh utk dibawa sehingga mencapai kpd pengertiannya..huhuhu~

berbalik kepada artikel yg aku baca dalam B'JUE CORNER...dia citer psl insan yang "syahidah" sama waktu semasa MJ meninggal dunia..kes dia sgt tragis apabila seorg ibu satu anak yang sedang mengandung 3 bulan bernama MARWA AL-SHARBINI ini diTIKAM 18 kali oleh seorg rakyat jerman berketurunan rusia yang anti islam dan anti muslim..sgt kejam..fina rasa ramai yang xtau dan xsedar tentang berita ini kerana di tutupi oleh berita kematian MJ...kOrang bole baca lebih lanjut kat SINI..


--"syahidah" marwa al-sharbini~[ehsan b'jue corner]--

apepOn,semOga rohnya berada dikalangan org yg beriman dan diberkati ALLAH...dan kepada SYAHIDAH2 yg berada diluar sana, semOga entri ini memberi 1000 makna buat anda..ewaaahhhh~huhuhu..daaaaa~

Sunday, July 19, 2009

~lagu ini sgt best | hingga menusuk kalbu..~

lagu ini mula didengari oleh fina semasa ari pertama masuk ofis baru~disebabkan member2 seofis ku sume multi-racial so radiO mix.fm menjadi pilihan utk di keudarakan setiap hari~sebelum neh x penah pon nk dgr radiO neh..hahaha~tp selama setakat 17 hari berada di ofis itu, aku dh bole hafal lagu ape radio tu akan putar hari2..xde lagu baru langsung...hahaha..sume lagu yg sama, sama dan sama...antara lagu yang selalu di putarkan adalah lagu neh...

Utada Hikaru

Come Back To Me

The rain falls on my windows
And a coldness runs through my soul
And the rain falls, oh, the rain falls
I don’t want to be alone

I wish that I could photoshop
All our bad memories
‘Cause the flashbacks, oh, the flashbacks
Won’t leave me alone

If you come back to me, I’ll be all that you need
Baby, come back to me
Let me make up for what happened in the past

Come back, baby, come back to me
Come back, I’ll be everything you need
Come back, baby, come back to me
Come back, boy, you’re one in a million

Come back, baby, come back to me
Come back, I’ll be everything you need
Come back, baby, come back to me
Come back, you’re one in a million

Lower east side of Manhattan
She goes shopping for new clothes
And she buys this and she buys that
Just leave her alone

I wish that he would listen to her side of the story
It isn’t that bad, it isn’t that bad
And she’s wiser for it now

I admit I cheated, don’t know why I did it
But I do regret it
Nothing I can do or say can change the past

Come back, baby, come back to me
Come back, I’ll be everything you need
Come back, baby, come back to me
Come back, boy, you’re one in a million

Come back, baby, come back to me
Come back, I’ll be everything you need
Come back, baby, come back to me
Come back, you’re one in a million

Everything I ever did, heaven knows I’m sorry, babe
I was too young to see, you were always there for me
And my curiosity got the better of me
Baby, take it easy on me

Anything from A to Z, tell me what you want to be
I open my heart to thee, you are my priority
Can’t you see you’ve punished me, more than enough already
Baby, take it easy on me

Baby, take it easy on me
Baby, come back to me
Baby, come back to me

Come back, baby, come back to me
Come back, I’ll be everything you need
Come back, baby, come back to me
Come back, boy, you’re one in a million..

camne bunyik muzik dan nyanyiannya fina dah letak kat fina nyer playlist lagu..Once korang enter jek page neh dah ada dgr lagu tu loading...hehehe..selamat mendengar~

Friday, July 17, 2009

++sekejap saja dah baik | duhai mama..++


~nape muka dia sedih mcm saya...~

okeh..geram ngan diri sendiri~hahaha..sekejap jek demam aku dh baik..batuk pon dah baik..sampai family + kawan2 pon dgn seronoknya mengata aku bila demam dah baik. helloooo~kn bagus demam aku dh baik..xdela korang asik dgr irama2 batuk yg ikhlas keluar terus dr kerongkong neh~huhuhu..

adeke diOrg kata aku kuar jek jumpa "dia" terus baik demam..:| adOI..hangin2...tp agaknyer mmg betul kot..hahaha~demam+batuk2 aku dh baik..weeewooooo~memula sekali bersyukur kehadrat Ilahi kerana menyembuhkannya...actually fina penah jumpa sOmeone yg mmg akan demam bila x dpt jumpa org yg dia suka+syg sgt3~then bila dia demam tu kita plak yg xsenang duduk...tepaksa la crkan org tu suh dtg ke ape ke...buat appointment la kiranya...

ckp psl neh, teringat aritu call mak angkat yg duk kat batu pahat..sekian lama x jumpa dan berhubung kerana kesibukan diri masing2, akhirnya fina berjaya jgk hubunginya..sedih seh...dahla lama x call,pastu dpt tau mak angkat fina kena KANSER plak..kanser ape x pasti sbb dia xnak ckp bebetul..dia xnak fina risau..mak angkat fina siap ckp...

"SYA, mama neh ntah bole hidup lama ke x neh..jenguk2la umah mama kt batu pahat neh klu ada waktu...mama tunggu SYA..."

adOI.....waaaaaaaaaaaaaaaaaaaa~giler sedih x terkata aku waktu tu...mak angkat mmg panggil fina, sya..shortform syahidah(my real name)..ayah angkat pun kata..

"SYA bz lg ke?? bila nk dtg neh...?mama neh asik sebut nama sya jek..."

adess...korang tau kan fina smbung study...kelas ari ahad..keje isnin sampai sabtu..bila nk cr masa neh..mmg blur sgt..dah mintak pendapat si dia pOn masih xde jln penyelesaian...xtaula camne..pening giler nk fikir..harap2 tuhan melapangkan waktu2 aku nnti..amin..

apepOn, kORANG sume tolong doakan ibuku itu selamat dan diberkati Allah k..thanks all~

Wednesday, July 15, 2009

++tentang fina++

~tentang fina..?? nape?? apesal fina?? nape tnya2 neh :)) kecohla fina..sendiri wat entry pastu lg mau tanya2...hahaha~okeh, selama neh fina mmg suka explore psl kelebihan dan kekurangan diri melalui pembacaan article dr pakar2 motivasi..yang paling byk fina jumpa adalah ayat ini....

" mereka ini sekiranya baik akan menjadi sgt baik dan sekiranya jahat akan mnjadi sgt jahat..:-ss "

WOW! seyes..aku sendiri takut ngan ayat pakar2 ini:-s sbb sebagai manusia yg mmg hidup mengkaji tentang sifat manusia melalui tarik lahir atau ape2 saja bahan, kebarangkalian utk ayat ini diterima pakai adalah lebih dr 50% kan?? giler kau!! kalau betulla..tepaksala aku flash back sejarah kehidupan aku..betul ke fina penah jadik sampai mcm tu??~

hurm...actualy aku rs aku mmg cepat kesian and cepat berdendam..haha~tp once dh ada someone dgr story aku psl bnda2 remeh neh, terus aku jadik ok, neutral dn sewaktu dgnnya.huhu~tp giler la..aku xkan jadik jahat giler la even aku mafia_mafina wehhhh..hati nk wat jht tp dihalang oleh fikiran waras yg cepat2 memberitahu apa yg akibat yg bakal terjd klu aku ikutkan perasaan..mulut jekla ngomel2..(tp xbuat pon..ckp bOlela~hahaha~)

cuma ape yg aku rasa betul adalah..kita sepatutnya menjadi diri kita sendiri dlm apa jua situasi kan?~renung2kan dan selamat beramal~sekian.

*okeh dh lmbt nk gi keje~bye.:))

Friday, July 10, 2009

++mOod kemari diKau..++

salam all~
maaf..2-3 arinih x sihat..xtau kenapa..cuaca baik jek..maybe kena serangan virus2 yg bersepah2 diudara..tp setiap kali fina on9 ym..ada jek mulut2 nakal yg mengatakan fina demam rindukan "dia"..huh! wtf la.
bila dah ramai ckp camtuh..terpaksala tanya diri sendiri..hurm..fina,ko rindu sgt ke kat "dia"???
hurm..rasa cam okeh jek...pastu td masa on call ngan yana..tetiba dia msg..setelah seminggu tahan diri xnk berhubung ngan dia..tetiba dia msg..hurm..abes plan..terpaksala balas jugak msg neh..wakakaka:)) (alasan fina poyo siak..) tp pas reply 1 msg dgn sedikit sindiran,terus "dia" xreply lg =)) hahahaha..lawak2 :)) fina mmg agak suka menyindir..kata org2 tua menyindir tu bahasa kiasan..tp pedih gak beb...klu diri sendiri kena abesla org tu kena cubit..hahaha~(kau buat bole plak fina..hampeh tulla~haha)
hurm, off topik sket..esok keje..sabtu plak tu.boring2...badan panas neh..tekak gatal2..batuk2....mmg xbole nk ckp lama2..sbb bila ckp jek..start batuk..kotak suara neh mengada2..mkn ubat fisherman friends tu sampai dah nk masuk 3 peket dah...huhuhu..
esok byk keje dah menanti..pas keje nk teman hani (ofis mate) gi ampang point plak..dia nak cucuk duit katanya..then ingat nk gi ofis lama jap..nk ambik barang la..pastu gi atm bank muamalat..iishh byk benda nk wat..hehehe..
apepOn,entry neh sbnrnya nk cr moOd nk menaip neh..tp last2 panjang jugak..hahaha..
okla, korang doakan fina sihat sentiasa k..dan semoga Allah kuatkan hati fina..amin...
 

Blog Template by YummyLolly.com - Header made with PS brushes by gvalkyrie.deviantart.com
Sponsored by Free Web Space