Thursday, February 23, 2012

Selamat Kembali BFF ku!!

hukhuk...
selamat pulang!!
hehehe...dia dikira bff kerana akan menemaniku
walau di mana saja aku berada...
di dalam kereta kah, di atas katilkah,
di ofis kah, di rumah kah..dimana2 la senang cerita...
dulu aku setia pada bff aku yang lain...
tapi sejak ada dia aku dah berpaling tadah
adala dalam 65% gitu...huhuhuhu
sampai bila dia sakit, aku sanggup abes beratus ringgit
untuk ubatkan dia...
kenapa byk sangat??
sebab aku dah jatuh sayang kat dia la...
tapi BFF aku yang lagi satu tu, aku tak pernah abaikan dia..
sebab dia yang pertama hadir dalam hidup aku...

hurm, cakap lama2 nih nak kenalkan la dengan BFF ku nih...walaupun
dia kecik je tapi sangat best dapat berkenalan dengan dia...
Hope dia  xsakit lagi sbb dah banyak duit perabih nih..hohohoho...

nihla dia, Selamat berkenalan..Peace Yoooo~

BFF KU - BLACKBERRY NOKIA STORM 9500..







notakaki: SAPE PULAK BFF KORANG??

Sunday, February 19, 2012

misi 14 hari mencari berat ideal - day 14 and last(finally!)

huhuhu..finally gitu...wakakaka...
hari terbaik untuk mengumumkan resultnya...
kalah berdebar masa tunggu result spm beb..
aku dah timbang..tapi x jadik nak timbang guna opis
punya penimbang sebab aku lupa arinih (sabtu) aku
cuti daaa...hehehe..

lastnya, aku guna jekla penimbang canggih mak 
aku sebagai stokis litchin de bella ampang yang kena ada body scanner tu..
dia timbang jek berat tapi seluruh fungsi badan dia scan..tp
aku xdela ambik sume tu...just ambik berat jek...

jeng..jeng..jeng...aku turun 2 kilo beb!
hahahahaha..tp xtaula kan sbb aku nih x konsistent...
kang aku suka suki skrg tetiba esok dgn senang lenangnya dia naik balik..
menyampah jek...wakakakaka....

rasa2 nak teruskan ke tak misi nih....aku ragu2 nih sebab aku
ada misi lain...hahahah...banyak plak misi tahun 2012 nih...
bagusla kan sbb aku byk planning ke arah kebaikan hidup aku...
bila lagi sbb umur dah meningkat..setiap tahun meningkat bukan menurun...
kalau menurun best jugak..tahun nih naik setahun..tahun depan turn 3 tahun..
ewahhh..gedik! naik 1 tapi nak turun sampai 3..hahahah..terlebih suda...

hurm...misi seterusnya akan di publishkan selepas aku dah beli barang2 nya..
buat masa sekarang biarlah ia menjadi misteri....muahahaha...gelak jht nampak!
hehe...ingat esok nak beli..tapi bila aku dah pelan baik punya nak membeli-belah
barang2 nih..teringat plak pesanan cik abg kata suruh berjimat...aduhai...senang je 
alasan dia pakai.."nak kawen ke taknak?"huhuhuhu...nanti akula jadik penyebab
kami xkawen2...sian mak aku..huhuhu..

kadang2 aku kesian kat diri sendiri...banyak benda yang aku kena lakukan dari segi luaran
untuk menjadi seperi yang aku mahu (tak dinafikan sidia mahu juga!)..seolah2 aku ni xmenghargai
dengan apa yang tuhan nak beri..yela aku gemuk secara keturunan...kalau aku kurus pon bidang bahu aku
nih besar..mmg akan nampak besar...well, aku mengambil secara positif yang aku diberi ujian dariNYA,
supaya akan lebih menjadi insan yang terbaik di dunia dan diakhirat...tiada apa yang perlu aku kesalkan 
walaupun aku tidak mendapat kenikmatan dunia seperti orang lain...Allah maha adil  dan dia sudah sediakan
takdir hidup aku...insyaAllah....

daaa~

notakaki: petua menarik mengelakkan lebam di bawah mata : Semasa kita menyapu krim atau foundation di muka... pada bahagian bawah mata sapu krim sambil mengurut guna jari manis sebanyak 3 kali dan baca selawat..insyaAllah!

Thursday, February 16, 2012

misi 14 hari mencari berat ideal - Day 4 until 12

hari ini dah genap 12 hari saya memulakan misi ini...
macam kelakar jek sbb saya tak fokus langsung ngan misi nih..
nak dibilang dalam peratus, rasanya dalam 45% jek usaha saya dalam 
memastikan misi nih berjaya...

anda nilaikan sendiri usaha2 saya ini yer ;

1. minum peket2 debella itu - pagi sebelum breakfast dan mlm sebelum tido
(tengahhari tak mkn pon sbb mls nak bawak gi keje)

2. makan nasi sesuka hati TAPI (ceh ada tapi plak nih..haha) aku makan tghari je..
tu pun nasi separuh, sayur banyak2 dan satu lauk...bole jimat duit kan..bila malam plak
makan lauk yg mak aku masak jek campur satu sudu nasi (takut kempunan..ngeh3..)

3. senaman? langsung xde...senam kat opis jek lari sana sini mengejarkan suara bos suh wat 
kerja itu dan ini..nak duduk hanya time dia dah keluar jek..aduhai..kadang2 sampai tak tahan aku 
nak layan weehhh...tapi dah namanya tugas kan...layan jekla..

4.  doa selepas usaha dan tawakal...(inilah doa aku..sila lihat bawah..)


hahahahha...busuk hati betul....sabar jekla..

sebenarnya, aku nak pegi curi2 timbang kat penimbang paling tepat didunia (bak kata abg stor opis aku)
sebab dia punya penimbang ada dua decimal point..macam penimbang biasa kat umah dia just tunjukkan
berat contohnya 78 kg tapi kat opis nih penimbang dia tunjukkan 78.98 kg..muahahaha...tepat beb!
digital lagi..x mainla analog nih...huhuhuhu..

tapi buat masa nih xde kesempatan lagi nak menimbang kat situ sbb ramai sangat kat stor..aku kan menjalankan misi nih senyap2 jek..muahaha...ingat dah 14 hari nanti baru timbangla..hopefully adala
turun sekilo dua..hehehehe...

amin....daaaa~

notakaki: Surah Al-Baqarah ayat 60 adalah surah untuk memperbanyakkan susu ibu...selamat mencuba!

Tuesday, February 7, 2012

misi 14 hari mencari berat ideal - DAY 2 & 3

dear all..

today is my second and third day...seriously now i know who i am..i am not a consistent person..muahahaha
in other words, i'm totally a loser before i started anything...ishhhh..not gud to say that, rite?
hehehe...

but, (penat eh nak ckp omputih jek..aku bukan terer mana pon..hahaha..sambung dalam bm la..) tapi, aku memang la loser pon..asik lupa nak mkn peket tu la peket yang nihla..aduhnyer...macammanalah misi nak berjaya...ditambah lagi duk umah memang memasak jekla kejenya....hahahah...susah duk umah mak ayah nih..mak masak sedap dan tidak boleh tolak..lagi satu bila nak lunch ke dinner ke pantang bg ayah aku kalau tak duduk semeja...siap sound lagi.."dah tak sudi ke nak makan semeja ngan abah..."adesss..bunyik tacing plak..terpaksala makan..(ceh!)

apepun, misi akan ku teruskan...semoga aku berjaya..insya Allah...

ha, lagi satu nak kepoh ngan korang...misi merebon,memotong rambut seperti gambar yang diletak pada entri lepas2 dah BERJAYA!!!! yahuuu...i like my hew hair very much...(ceh, dah nasuk penutup baru nak sambung balik tulis dalam b.inggeris..huhuhuhu)..

hahahha..daaaaaaaaaaaaa~

notakaki :  i        my hair...huhuhuhu

Sunday, February 5, 2012

misi 14 hari mencari berat ideal - DAY 1



salam Olls...

dah baca tajuk?? teruja macam rasa nak lompat laju2 tak?hahahah(tu aku kot..)dah lama dah weh nak start misi nih..tp harinih dah jumpa produk yg bersesuaian..barula bole start...wakakaka...kelakar plak rasa...

okey, memula nak bgtau korang mcmana nak tau berat badan ideal korang ape...sila ukur ketinggian korang...macam aku nih tinggi aku 163. oppss..lupa nak bagi tau..ukur dalam cm ekk...okeh, kemudian ambik ukuran tinggi korang tu then tolak seratus. apa jawapannya itulah berat ideal korang...masih tak faham lagi? meh fina tunjuk contoh..

ketinggian saya = 163cm
berat ideal saya = 163 - 100
                         = 63 oleh itu, berat badan ideal saya adalah 63 kg.

Okeh, ada faham ladies and gentlemen?..senang jek kan..kacang putih ja...hahaha...seterusnya, bila dah dapat berat badan ideal nanti sila bandingkan dengan berat anda sekarang...jika berat anda sekarang lebih daripada berat badan ideal yang anda telah kira tadi..faham2 sendirila yer...cadangan saya kalau dah terlebih berat tu bolehla join saya buat misi nih..hahahaha..kalau terkurang plak, mknla produk yang boleh naikkan berat semula...

sekarang aku nak bandingkan berat aku dengan berat ideal..wakakaka..(gelak dulu sebelum korang gelakkan aku..hahahahaha) berat sekarang (dengan jujurnya) 78kg -.-" then bila tolak 63kg tu, aku kena turunkan lagi 15 kg la beb...giler kau..dapat turun sekilo pon dah cukup bagus..zzzZzzzZzZzzz...huhuhu

ha, nak bgtau plak produk apa yang aku nak guna...jap2...cari gambar dia..jeng..jeng...jeng...

debella litchin..mak aku stokis taman melur ampang...dulu dah ada yang edisi pertama...sampai dah edisi kedua yang telah dinaik taraf baru aku sibuk nak try..hahaha..mak aku pon dah kurus dah...siap pic dia kuar paper lagi...


FAKTA:
hari ini aku dah try first paket fiber...setengah jam sebelum breakfast..dah setengah jam terus mam..sebab lapar..hahahahha...tapi mihun jek k..setengah  mangkuk..steady2...(mesti sebelum kul 12 kang dah lapar..wakakaka) then sejam selepas itu, dah rasa nak membuang air besar..alamak! cepatnyer kesan dia..improve giler nih...tghari sebelum mkn, sila telan sepeket enzim plak..setengah jam baru bole mam...tapi setakat aku menulis entri nih kul 12.51 pm, aku lum terasa lapar lagi...sempena maulidur rasul nih, bek ikut sunnah kan? makan bila lapar..so nanti rasa2 nak mkn, baru nak mkn enzim sepeket...

apepon aku harap kalian doakan aku kerana misi nih telah aku mulai dan insyaAllah akan aku habisi...
bak kata Dr, azizan Osman yang salu muncul dalam tv9 tu...

"Orang yang berjaya akan menghabisi setiap apa yang dia mulakan.."

daaaaaaaaaaaaa~~
 

Blog Template by YummyLolly.com - Header made with PS brushes by gvalkyrie.deviantart.com
Sponsored by Free Web Space