Wednesday, November 13, 2013

--Cetusan Rasa--

Hari cetusan rasa..

ceh, hari apa itu ? lain macam jek..hehe..takdela..
saja je guna tajuk kursus aritu..One good thing bila kerja government nih, kita perlu melengkapkan 42 jam kursus bersamaan 7 hari bekerja dalam setahun..

Setelah abes kursus sehari tu, banyakla perkara positif yang aku ambil untuk terapkan dalam hidup..
lagi2 hidup selepas berkahwin...hei, ingat dah kawen syok je ke sentiasa...lagi banyak ranjau dan duri harus ditempuhi dengan sabar dan tolak ansur... pergh, lirik lagu mana nih..haha

alang2 dah nama hari cetusan rasa kan, ape lagi marilah mencetuskan rasa hatimu..nak join? jom...komen ja...

1. Kegawatan Ekonomi
     - biasalah bila dah hidup sendiri dari keluarga, banyak belanja kita kena tanggung...dulu makan mak support kan...sekarang pandai2 la ko...hihi...kita perempuan pulak, bukan suka2 nak makan apa2 jek..kena dahulukan suami...aku salu cakap pada husben aku, MAKANAN dia tanggungjawab aku.(diselangi dengan ketawa-ketiwi..ngeh3)..walau nampak kecil tp insyaAllah besar ganjarannya di sisi Allah..suami nak mkn apa aku ikut ja wlupun aku rindu gak nak mkn mknn aku masa bujang dulu..hahaha...cumanya rumah kami xde peti ais..leceh weh ari2 nak pi pasar...mentang2 dok selayang byk pasar borong..tak kan hari2 nak menjengah muka di sana...haha...nak tau, NSK trading tu dah mcm umah no 2..hari2 nak kena singgah..klu xsinggah, balik umah mkn telur je la jwpnnya...and the best part is, sejak kawen ekonomi gawat ja..xpenah nak meningkat..but, aku tetap bersyukur dan berharap suami aku akan redha sebab bini dia asik masak menu sama je...hihi..=)

2. Emosi Tak Stabil
      - baca tajuk jangan salah makna pulak..aku bukan gila.haha..cuma aku nak bgtau, emosi aku tak stabil sejak dua menjak ini....yelah, kat opis byk konflik..kerja dalam opis byk, pastu suh aku gi keluar..tapi aku tau hikmahnya..boleh aku claim mileage..so, ia akan menyelesaikan kegawatan ekonomi aku..hihi .positifkan pemikiran saya. bhahaha. lagi satu dalam rumahtangga pulak, bagi aku setiap argument dan salah faham akan mengeratkan lagi kasih sayang antara suami isteri...dulu2 masa sebelum kawen, aku dah siap2 buat agreement...klu ada apa2 di hati, kena ckp terus terang...cumanya aku harap biarlah teguran itu berlapik dlm setiap kata2..maklumlah, my heart is fragile u know..haha

3. Kenaikan Taraf Jawatan
    - bunyik macam best kan? tapi xtaulah kenapa hati aku mcm xgembira langsung mendengar khabar itu. Aku nih sbnrnya kontrak jek selama 2 tahun kat sini...tapi ada desas desus yang bos aku nak serap aku kepada tetap...ntahlah...but 80% dalam hati nih mmg tak gembira la since aku dgr berita itu..aku xtau kenapa.tapi aku just rasa GOV sector bukan tempat aku and honestly aku bekerja dengan hati yang tak gembira selama ini di sini..Fuhh..pengakuan xhingat..klu bos aku baca apela dia akan komen eh...ntahla...everybody have their own opinion kan...

4. Rindu
  - Dah Kawen kan? ha, nak rindu ape lagi nih...hurm..rindu pulak ngan zaman bujang...balik umah mak..makan masakan mak...gurau2 ngan ayah..agaknya aku rindu mak aku kot...hahaha...yela..masa aku taip ayat tadi pon mata aku dah bergenang..maybe aku mmg rindu mak aku..ahh, nak teponla mak aku sekarang..

BYE!


*notakaki: weh syida...jgn bagi karangan bergantung tak bertali bole...mukadimah dahla hampeh..pastu penutup xde..dulu penulisan dapat result apa?? haha (maafkan kami..xboleh tahan rindu kepada emak ku....)

Friday, October 25, 2013

Off to KRABI...


salam all...

hik hik...dah balik dari krabi sebulan yang lalu...

update sket..

first day - fllight pukul 7 pg sampai 830 pg waktu indon..waktu dia lambat sejam dari kita..sampai jek terus cari shuttle bus..murah..150 bath jek sampai hotel goodwill.sampai hotel dalam kul 915 pg..hotel nih mmg best.rate bole bagi 8/10. fina booking guna booking.com..sampai jek dh nampak dia sediakan kunci atas meja and dia terus bagi borg suh isi and tepaksa tunggu jap sbb bilik tgh kemas..sambil tunggu bilik tu fina carila pakej island hopping yg dia sediakan utk aktiviti hari esok. dia xde pakej sendiri..dia guna aonang orchid resort punya pakej.but still murah.kat luar sume mahal..serius.fina ambik hong island pakej by speedboat.untuk long tail boat 700 bath je sorang.tp kelajuannya mcm siput..hahah.dia pegi 5 pulau.fina xnak phi phi sbb kompom org ramai and dia pegi sampai 7 pulau katanya.4 island pulak sket sngt 4 pulau..haha..kita ambik tgh2 je..pastu fina cari skuter sbb hari first baru sampai nih kitaorg just nak jalan2 ke pantai aonang, shopping sket and makan2...

total belanja first day : bilik 3 hari 2 malam = 1500 bath , sewa skuter 24 jam= 200 bath, breakfast (beli kt 7e) = 50 bath, pakej hong island = 2000 bath, lunch kat bamboo restoren = 346 bath (mahal rugi ja tp sedap) dinner kat jeti krabi town = 145 bath (murah dan sedap) buahtgn beli kat sepanjang kedai dekat aonang beach = 1400 bath total = 5641 bath bersamaan lebih kurang rm564.10. haha

second day - 730 pg breakfast di hotel..sekadar toast dan scramble egg n orange jus. 815pg van sampai bawak gi pantai aonang utk naik boat ke hong island.seperti jangkaan phi phi island trip seramai2 umat..38 orang..hong island 9 orang ja..hahaha..ku suka..2 orang barcelona,spain, 2 orang melayu, 2 orang thai,2 orang lebanon dan 1 orang korea...anak kapal 2 orang dan tour guide sorang.muslim nama hasan. pegi kul 9 balik kul 3 ptg..just nice..balik rehat jap..hubby lak demam..xtau nape maybe sbb dalam speed boat kami duk depan sekali kat muncung boat tu..dia punya hentakkan jgn ckpla..mcm kena gusti..hahaha..sakit pinggang x hilang sampai skrg beb...malam mkn kat al-ayub kot nama kedai tu..steamboat..rm15.9..tp air mahal..benci...teh susu rm4.. 

total belanja second day = dinner = 398 bath, panadol (7e) = rm120 bath (sumpah murah giler..) total = 518 bath

third day - 430 pg dah bgn gi mandi2 and kemas2 nak pegi airport.ha lupa nak ckp since pagi2 buta xde tut tut or bus pegi krabi airport so kami sewa mini van 700 bath per van. seb baik ada kapel melayu yg duk satu hotel ngan kami nak pegi airport gak..so sorang byr dalam 175 bath..xdela mahal sgt..lebih 25 bath jek dari shuttle bus...kul 530 pg van sampai..terus shoot sampai airport 615 pagi..tunggu punya tunggu kul 730 baru dpt nek kapal...sampai lcct pukul 945..alhamdulillah..selamat pegi dan pulang...

sekian, laporan kami..hikhikhik
http://mforum.cari.com.my/static/image/smiley/default/lol.gif

p/s: cuaca alhamdulillah hari pertama dan kedua elok ja...cuma mlmnya ada sket2 hujan...hari ketiga nak balik tu, hujan selebat2 nya...seb baik kami dah nak balik...hikhik...apepon, mmg seronok and rasa nak pegi krabi lagi skali jek..sbb byk tmpt lom pegi..huhuhu...
http://mforum.cari.com.my/static/image/smiley/default/biggrin.gif

meh tgk gambar~~







++ wedding review -nikah and sanding -

salam..

nak tepek gambar dulu...nanti baru kita men2 review k..gambar pon xbyk ha...ape yg ado je la k...








Friday, June 21, 2013

kisah rumah sewa baru

salam jumaat kalian...

ada sedikit kegelisahan menyelubungi dada di pagi hari...aww..dada! haha
hurm...kata sedih , tp melawak pula..okla kan merawat duka..

dalam kesibukan membuat persiapan, aku jugak buat persiapan mencari rumah selepas berkahwin..
sibuk nih cari kat:

mudah.my > www.mudah.my

iproperty > http://www.iproperty.com.my/

facebook-rumah sewa >  https://www.facebook.com/RumahSewa
facebook-cari rumah sewa > https://www.facebook.com/CariRumahSewa

surat khabar la...kawan2...sedara mara...dan macam2 la...

Bila dah cari dan dah jumpa, keluar pulak satu cerita lain...
kata rumah sewa kami dapat nih mahal la..kalau setakat kata mahal xpe la jugak.
nih siap buat muka mcm aku nih bodoh la sbb ambik umah sewa mahal...
perghhh...hangin pulak rasa...ko bukan nak tolong aku cr umah sewa..bila aku dah dpt ko buat mcm tu plak...

honestly bagi aku sewa rm700 termasuk maintenance rm100 kat condo rasa berbaloila rumah tersebut..kenapa aku cakap mcm tu sbb...

1) tuan umah dia tak berkira.apa aku ckp xelok dia tukar dan buat terus.

2) lokasi dekat dengan tmpt keje aku.in fact, abg syg aku pulak yg jauh nak pi keje.

3) 24 hours security which is perfect for me yang selalu ditinggalkan oleh abg syg aku yg keje mlm..aku pulak keje siang..cuba byg kalau duduk kat flat bodo2 yang byk rakyat asing duk bersepah2 pastu kadar jenayah yg tinggi..selamat ke aku? aku tau malang tu tak berbau dan ianya takdir tuhan cuma nya kita kena berusahala untuk tidak ditimpa malang.and for me this is my effort.

4) covered parking. okeh, umah ni parking dia parking bertingkat..sebenarnya aku tak berapa confident nak parking tp aku layan kan je..hahha..actually it is more better bila korang tau parking korang mmg ada bila nak balik keje..daripada duk umah flat yg korang kena tambah at least rm150 untuk dapat kemudahan ni.kalau xnak tambah kos, ha pi la ko bersesak2 cari parking kat mana2...silap2 kena dabel park..pastu xleh angkat handbrake..senang org nak tolak kalau keta ko blocking org..tp risikonya tetap ada...kalau ada calar balar, kemik2 sket tu halal jela yer...

5) swimming pool and play ground..
hahha yang nih adik2 ngan bebudak kecik mesti suka..and kalau esok aku ada anak, mesti dia seronok...aamiinn..

ada la lagi...tapi malas dah aku nak menaip...aku cuma boleh bersabar dan berharap orang itu akan dibukakan hati oleh Allah swt dan berfikir sejenak kenapa org2 miskin harta tapi bukan jiwa mcm aku nih terpaksa menyewa umah mahal.sekian..

notakaki: enjoy view rumah baru aku ketika dibasuh hari itu..bye...






Friday, June 7, 2013

sekiranya ia ada..KAU munculkanlah...

salam...
ceh2...tajuk saja jek macam ayat novel..mukadimah sangat..hehehe
hari ini hari jumaat..jadi hari ini aku rehat lama..pukul 12.15pm hingga 2.45 pm...
biasala sekarang dah convert jadi orang government...bila dah rehat lama, ape lagi projek berjalan2 ke kuala lumpur mencari kain bermula...aku ajak mak aku...tp kesian jugak nak ajak mak sebab kaki mak sakit..berjalan lama dah letih..puas aku suh mak gi klinik..haram xmau..katanya doktor asik marah dia..ayah aku sibukla..macam2la...aku offer nak hantar xmau pula...
mak oh mak...harap2 segala penyakit mak Allah sembuhkan la cepat2...sebab mak belum lagi timang cucu dari aku..hikhik..gedih nak ada anak aku nih..hahahaha

shopping punya shopping xsedar dah time balik...geram pulak nih apa yg dicari xde..seb baik la kain untuk family aku pakai time aku kahwin nanti jumpa..siap beli kain untuk bertandang sekali...melayang rm248...
aku bukan ada cash pon..aku cakap ngan mak aku nak pakai kedit kad...hehe..aku ckp lagi kalau ayah aku tau mesti kena marah..hahaha..mak aku pulak baik punya back up..xpela..ada rezeki lebih nanti bayarla...
hahaha...

bestnya la kalau rezeki nak membayar keperluan nak berkahwin tu senang datang....aku memang memang memang memang memang dan memang memerlukannya sangat....selain dari aku berusaha kerja part time sana sini..aku jugak banyak berdoa...nak buat solat dhuha tapi masa amat mencemburui...penah jugak aku curik2..tp xsempat jugak..gagal disitu...hehe...ni aku nak kongsi doa yang latest aku jumpa sampai aku rasa nih memang untuk org desperate nak rezeki lebih ni...aku siap letak kat dekstop komputer ofis aku lagi...hari2 baca..hahaha

simply read it guys...insyaAllah, Allah akan mendengar dan memakbulkannya...aamiinnnn...

sumber: encik google tersayang..muahmuah..hahaha




Thursday, June 6, 2013

persiapan perkahwinan - || HIV Test ||

sumber: encik google
Salam...

Kalau ikut kiraan dari tarikh hari ini, lagi 93 hari sahaja tarikh akad nikah aku..
dan aku sebenarnya tak buat lagi HIV test nih..masing2 sibuk dengan benda lain...
tunang aku pon belum pi balik kg ambik surat kebenaran berkahwin since kitorg akan bernikah di ampang...

InsyaAllah segalanya berjalan lancar since Tok kadi tu kawan ayah aku..hikhik..so xdela risau sgt...
Berbalik semula ke cerita HIV test nih, sebenarnya aku jugak tak pasti HIV test nih valid berapa lama..
hahahaha...kejap aku gugel ada yg kata 3 bulan..tp ada gak kata 6 bulan...hahaha..apa2 la...aku ingat nak wat akhir bulan 6 ni...

sape2 yang nak wat HIV Test kat lembah klang ni, aku dah sediakan senarai klinik yg ada sediakan khidmat ni....check it out..

Senarai Klinik Kesihatan Kerajaan di Wilayah Persekutuan - Ujian HIV
Setiap Isnin – Jumaat : 8.30 pagi – 3.30 petang
Senarai Klinik Kesihatan Kerajaan (Ujian HIV)

No. Tel
Klinik Kesihatan Hospital Kuala Lumpur
03 2615 5752
Klinik Kesihatan Putrajaya, No. 1 Jalan Presint 9E, Putrajaya
03 8888 3057
Poliklinik Komuniti Tanglin, Jalan Cenderasari, KL
03 2698 3311
Klinik Kesihatan Cheras Baru, Jln 16, Kg Cheras Baru Off Jln Kuari KL
03 4294 6114
Klinik Kesihatan Batu, Batu 4 1/2 Jalan Ipoh, KL
03 6257 3355
Klinik Kesihatan Petaling Bahagia, Batu 6, Jln Puchong, KL
03 7782 9355
Klinik Kesihatan Dato'Keramat, Jln Jelatek, Dato' Keramat, KL
03 4527 3333
Klinik Kesihatan Kampung Pandan, Jln Kg Pandan, KL
03 9281 0272
Klinik Kesihatan Pantai, Bangsar, Blok C, Wisma Goshen, Plaza Pantai Off, Jalan Pantai Baru, KL
03 2288 1071
Klinik Kesihatan Jinjang, No. 2 Jalan 4/16, Jinjang Utara Tambahan, KL
03 6258 3355
Klinik Kesihatan Setapak, No 26/28, Jln 9/23, Medan Makmur, Setapak, KL
03 4042 7557
Klinik Kesihatan Sungai Besi, Jln Besar, Sungai Besi, KL
03 9058 5464
Klinik Kesihatan Bandar Tun Razak, No. 16 & 18 Jalan Jujur 3, Bandar Tun Razak, KL
03 9171 3333
Klinik Kesihatan Sentul, 189, Jalan Perhentian Off Jalan Hj Salleh, Sentul KL
03 4042 7557

Senarai Klinik Kesihatan Kerajaan Negeri Selangor – Ujian HIV
Setiap Isnin – Jumaat : 2.00 – 4.00 ptg
Daerah Klang
No. Tel
Daerah Hulu Langat
No. Tel
Kapar
03 3250 8355
Semenyih
03 8723 8355
Meru
03 3392 1355
Batu 9, Cheras
03 9075 8046
Pandamaran
03 3165 8770
Beranang
03 8766 7577
Pulau Ketam
03 3110 4206
Batu 14 Hulu Langat
03 9021 1414
Pulau Indah
03 3101 2035
Ampang
03 4292 3332
Pelabuhan Klang
03 3165 8459
Kajang
03 8739 5764
Bukit Kuda
03 3348 8174
Bdr Baru Bangi
03 8925 8707
Aneka Klang
03 3374 8019
Bdr Seri Putra
03 8925 8518
Klang
03 3371 8025
Cheras Baru
03 4297 5853
Kampung Pandan
03 9284 7881
Daerah Kuala Langat
No. Tel
Daerah Hulu
No. Tel
Banting
03 3187 1333
Kuala Kubu Bharu
03 6064 1257
Sijangkang
03 3122 6686
Ulu Yam Bharu
03 6075 1261
Telok Datok
03 3187 1117
Soeharto
03 6046 1003
Kanchong Darat
03 3187 1934
Rasa
03 6057 3264
Tanjung Sepat
033197 2880
Kalumpang
03 6049 1426
Tlok Panglima Garang
03 3122 7433
Serendah
03 6081 2500
Jenjarom
03 3191 3066
Selisek
05 454 1352
Bukit Changgang
03 3149 1355
Bandar
03 3120 1333
Daerah Gombak
No. Tel
Sabak Bernam
No. Tel
Rawang
03 6091 9055
Sungai Besar
03 3224 1358
Kuang
03 6037 1355
Sekinchan
03 3241 0331
Batu Arang
03 6035 2287
Badan Terap
03 3215 2722
AU2
03 4257 9466
Parit Baru
03 3213 6223
Selayang Baru
03 6187 8564
Sungai Air Tawar
03 3213 6227
Taman Kenanga
03 6187 3039
Sabak Bernam
03 3216 1355
Taman Ehsan
03 6272 7471
Sungai Buloh
03 6157 6775
Daerah Kuala
No. Tel
Daerah Petaling
No. Tel
Tanjung Karang
03 3269 8355
Puchong
03 8061 1814
Kuala
03 3289 1142
Seri Kembangan
03 8945 5929
Jeram
03 3264 7075
Shah Alam
03 5518 6531

Wednesday, June 5, 2013

Running Man akan datang ke Malaysia!!!weehuuu~

Salam Olls..


sebelum balik keje nak kongsi satu citer..
haritu baru jek aku bercerita dgn kawan2 pasal runningman tak nak datang malaysia..
tetiba arinih ku baca kat blog  rotikaya memang pihak SBS RUnning man nak buat showcase kat malaysia dalam bulan September...Wahhhh...seronok...tpkan..kalau betul dia nak buat 21 Sept kan, tu tarikh aku balik dari krabi...waaa....jgn terlepas sudah...masa tu nak pujuk hubby la gi tgk jap...sob..sob..
harap2 dia bagi...aku jarang minat2 pelakon2 nih..hahaha..

Okla aku nak siap2 nak balik umah...sebelum tu, nih tweeter yang disebutkan...

ihsan:ROTIKAYA.COM

Bai Oll...hikhik

Sunday, June 2, 2013

Running Man is my Favourite!!


credit:perekacerita


salam semua...

dalam kesibukan i buat eprsiapan kawen..sempat jugak bukak laptop survey apa yang patut...
yang tak patut po salu gak buat..hahahha

contoh yang tak patut adalah menonton muvie dan bermain candy crush kat facebook..hahaha..abes masa gitu saja...muvie yang dalam senarai top list adalah gameshow bersiri RUNNING MAN..feewiitt...

kenapa fina suka tgk citer nih?? sebab tahap kekreatifan dorg memang superb..tahap dewa gitu...macam mana la diorg bole terfikir nak buat game macam tu..nampak bodoh2 ja tp kita sendiri tak terfikir dek akal..hahahha...thumbs up to korean people! hehehe

okeh, aku tau korang suka gak cuma tak tau nak tengok kat mana...walaupun kat umah fina xde astro, tapi fina berusaha gak mencari jalan nak tgk citer nih..last2 jumpa satu blog nih...perghhh...memang best...
sekarang Running Man dah episod 147..dalam byk2 tu dalam 10% fina dah tgk..tu pon lompat2....citer nih every week ada..so setiap malam curik masa sejam tgk episod 1 sampai la nih dah episod 7 fina tgk...hahahaha...taksub ke namanya itu...

okeh, kalau sape takde laptop nak tgk online..bole tengok kat tv2 setiap sabtu jam 4 ptg..tv2 baru start tayang semalam (1 june 2013) episod 1..so, sape2 yang nak follow dari awal bole tgk tv2..siap ada contest lagik..hahaha...bih promonya..Runningman tv2

kalau terlepas time nak tgk kat tv korang tu nanti, tv2 ada live streaming jugak...salu kalau aku berebut tv ngan mak aku, aku mengalah la..masuk bilik bukak la live streaming..hahahhaa...nihla link nya..LIVE STREAMING TV2

okeh, sape malas nak tunggu, tau nak cepat ja mcm aku mehla tgk runningman kat blog nih...selain runningman pon ada gak cerita korea lain..

SOUTH KOREA ADDICT atau

KSHOWNOW

banyak lagi lain blog dgn website..korang kena rajin gugel la...hehe..nih saja jek aku bagi pembuka tirai post bulan 6...aku super bz sampai bulan 9..yelah, mana nak buat persiapan mana nak cr duit..mana nak buat akaun kat tmpt keje baru nak meeting nak dating nak cari umah sewa nak kawen nak nikah nak kurus semua  nak la..hahahhaha...harap2 impian tercapai hendaknya..amin...







Tuesday, April 30, 2013

Pelan Pemakanan Diet Atkin (Menu Plan)

salam u oll...

today is my second day..
and i have confession to make which is semalam 1st day  masa berbuka puasa i dah sentuh NASI.
oh noooooo~
abesla diet atkins ku...memang seronok makan tapi dalam hati serba salah gila babas beb.
makan pulak di samping tunang yang NASIB BAIK tak provok aku sbb mkn nasi...
hahaha...dia kesian kot sbb aku PUASA siangnya..hehehe...Love u la syg..wakaka

but it is not the worst part,actually i manage not to eat the full plate of rice..yeayyyy!! lagi separuh of coz tunang ku tolong "bersihkan"..hehehe...One thing about me is i dont like to waste and throw out the food...serius...aku sakit hati bole pecah dada lalu menangis tgk org makan tak abes..sob sob..kira satu permulaan yang baik..dan malam sampai umah aku dah x mkn..yeay..another success...

for this second day, aku start hari dengan mkn sup bebola ikan+cendawan..ada nasi sesudu untuk alas perut sbb petang nanti ada event kat opis ni..mkn mihun sup..okeyla sbb aku dah skip mkn tengahari...actually xleh skip mkn..ntahla aku try test ja cara mcm ni...mlm aku xnak mkn, insyaAllah...

okey, today i nak kongsi ngan u oll menu yang aku buat dan aku ceduk sikit2 dari blogger lain...credit a huge thanks to them....nah, sila amalkan..(pesanan untuk aku jugak..hahahahha)

HARI / MASA
SARAPAN
TENGAHARI
MALAM
ISNIN
telur separuh masak
2 atau 3 biji
tengahari ikan kembung 2 ekor + sayur bayam
Sup telur
SELASA
2 biji telur dadar + bawang merah 1 biji + cili 2-3 hiris
ayam goreng 4 ketul
 + sayur hijau
1 ekor ikan goreng + bayam goreng + sup kosong
RABU
Telur hancur + 2 sosej honey chicks
ikan goreng + sayur kangkung
Udang goreng + salad + mayonise resepi barat 1 sudu

KHAMIS
2 biji telur mata
2 ketul ayam goreng kunyit sederhana besar + sawi goreng
ekor Ikan kembung bakar + sambal
JUMAAT
3 sosej Honey Chick goreng
goreng + telur goreng mata + sup sayur campur 1 mangkuk kecil
Ayam + kobis goreng
SABTU
1 biji telur rebus + 2 sosej Honey Chick goreng
Ikan bakar bersambal + kangkung goreng
Butter Prawn + Salad + Mayonis Resepi Barat + sedikit Sos Garlic
AHAD
Murtabak sardin
Ayam panggang + 1/2 tauhu jepun goreng telur tanpa kuah + salad + timun kecil
Sup daging campur carrot 2 inci dipotong2

WAJIB

AIR 4 LITER KE ATAS

2 GELAS AIR SEBELUM GOSOK GIGI SLPS BGN TIDUR
MINUM AIR 2 GELAS WAJIB SEBELUM MAKAN


notakaki: actually, semalam tunang aku bgtau yang diet nih jugak boleh sebabkan sakit buah pinggang. but, i did some research..almost 99% yang i baca diary diorg psl amalan diet Atkins ni semua SIHAT WALAFIAT...hopefully, Allah beri kita kekuatan dan kesihatan yang baik untuk kita menagamalkan diet Atkins nih..aaamiinnn...

Monday, April 29, 2013

90 hari (nak cuba kurus) guna Diet Atkin's...

salam semua..

 janganlah terkejut bila tengok tajuk atas..
 yela saya nak diet la nih...grrrr.. lagi 4 bulan nak nikah baru sibuk nak diet yer..hahahah
 tunang i org paling banyak sekali condem i okeh.. hahaha..percayalah i dah insaf..tsk..tsk...

 what is trigger me to start dieting??
of course la baju pengantin yang meletup ku nampak kat festival kerja kahwin ke 10 di ampang point aritu..cantik sgt weh...sob2...cuma kalau dgn badan aku sekrang of coz x muat la...zzzZZzzZZzzz...hahaha 

aku banyak search la..apa jenis plan pemakanan untuk kurus dengan pantas nya (seperti tajuk ku 90 days kan)..yang paling paling paling best aku jumpa..taaaraaaa...

 DIET ATKINS..sejarah diet ni boleh baca kat SINI...

okeh sekarang nih i baru jek nak mula kan..so, ia dikenali sebagai fasa induksi. kau ingat masuk sek,uni,poli,asrama baru jek ada induksi..eh plan diet nih pon ada la....haha.bangga sgt..aku jumpa nih kat blog org yg dah mencuba..ini peraturan asas yer syg2..kalau anda rasa nak ubah diri marilah join i..


Fasa induksi direka untuk :

  • Menukarkan daripada metabolisme membakar karbohidrat kepada metabolisme membakar lemak
  • Menstabilkan gula dalam darah anda dan menghentikan pelbagai gejala-gejalayang menunjukkan gula dalam darah tidak stabil, seperti keletihan, perubahan emosi, kabus otak dan ketidakupayaan untuk berfungsi pada tahap yang terbaik.
  • Bendung keinginan anda dengan menstabilkan gula dalam darah anda.
  • Hentikan ketagihan kepada makanan seperti gula, gandum atau jagungderivatif, alkohol, kafein, gandum atau mana-mana makanan yang lain. Untukorang-orang yang ketagih manis, makanan tinggi karbohidrat atau tinggiglycemic.

Peraturan terpakai fasa induksi.(aku nak ikut nih..zzZZzzZzz)

  1. Makan sama ada tiga saiz berkala kali sehari atau empat atau lima hidangan yang lebih kecil. Jangan melangkau waktu makan atau pergi lebih daripada enam jam bangun tanpa makan.
  2. Makan liberal kombinasi lemak dan protein dalam bentuk ayam, ikan, telur dan daging merah, serta lemak yang tulen(bukan segera).
  3. Makan tidak lebih daripada 20 gram sehari karbohidrat, kebanyakan yang mesti datang dalam bentuk sayur-sayuran salad dan sayur-sayuran lain. Anda boleh makan kira-kira tiga cawan salad, atau dua cawan salad campur, satu cawan sayur-sayuran lain.
  4. Jangan makan buah-buahan, roti, pasta, bijirin berkanji sayur-sayuran, atau produk tenusu selain keju, krim atau mentega. Jangan makan kacang atau bijirin dalam dua minggu pertama. Makanan yang menggabungkan protein dan karbohidrat, seperti kacang kuda, kacang buah pinggang dan kekacang lain, tidak dibenarkan pada masa ini. 
  5. Jangan makan apa saja yang tidak ada dalam senarai makanan atkins. ini  adalah faktor kegagalan semasa fasa ini 
  6. Sukat kuantiti yang anda makan sesuai dengan selera anda. Apabila lapar, makan jumlah yang membuat anda merasa berpuas hati. 
  7. Jangan menganggap apa-apa makanan rendah karbohidrat tanpa membaca label!Periksa kiraan carb (pada setiap pakej)
  8. Makan seberapa kerap yang anda mahu tetapi berjaga-jaga untuk karbohidrat yang tersembunyi di sos dan kuah. Kuah sering dibuat dengan tepung atau tepung jagung dan gula.
  9. Elakkan makanan atau minuman yang manis.
  10. Elakkan kopi, teh dan minuman ringan yang mengandungi kafein. Kafein yang berlebihan telah ditunjukkan menyebabkan gula darah yang rendah, yang boleh membuat anda inginkan gula.
  11. Minum sekurang-kurangnya lapan 8 gelas air setiap hari, untuk mengelakkan sembelit dan meningkatkan pembakaran lemak  
  12. Jika anda sembelit, campurkan satu sudu besar atau lebih "psyllium husks" dalam cawan atau minum lebih banyak air setiap hari. Atau makan lebih banyak sayur-sayuran

"psyllium husks" - makanan fiber yang ada dijual di farmasi. info yang aku dapat dari penceramah motivasi masa aku pergi kem team building aritu dia kata benda ni dia beli kat Wangsa maju. gud luck mencari.

*Thanks to http://www.ilove-mysoul.blogspot.com*

nih piramid makanan diet atkin's..sila lihat sama2 yer dan selamat mencuba.


notakaki: aku mulakan diet aku dengan sunnah Rasulullah iaitu puasa sunat isnin dan khamis.aku dengar banyak jugak keburukan diet atkins nih. ia dtg jika kita terlalu byk ambik protein tanpa sedikit karbo, akan menyebabkan kolestrol naik.aku dengar jugak, diet ini tidak sesuai dengan orang malaysia yang makanan rujinya adalah nasi kerana ianya dicipta oleh org barat.aku agak setuju cuma aku ingin mencuba diet ini dengan sedikit twist menu malaysia, perhaps.then, we will see la..TAK KENAL MAKA TAK CINTA KAN.selamat mencuba..hehe




Friday, January 4, 2013

Persiapan Perkahwinan - || pakej perkahwinan ||

Assalammualaikum...

Salam Tahun Baru 2013 wahai sahabat2ku...semoga tahun ini akan menjadi tahun yang paling indah dalam hidup kalian...jika anda menghadapi dugaan di awal tahun ini, berdoala semoga di sebalik dugaan itu ada hikmahnya tersendiri...

Okeh, berbalik kepada tajuk di atas itu, saya nak beri anda lagi website2 menarik yang boleh anda cuci mata sambil memilih mana satu yang berkenan di hati...Biasala dah masuk tahun baru ini, memang saya giat untuk mencari persiapan perkahwinan untuk diri saya jugak..so, mari kita cari sama2 yer kawan2...

1) Kad Kahwin 
    - saya suka yang ada byk promotion..he he..sila klik kat SINI yer...

2) Katering
    - saya lebih suka masak sendiri...tapi kalau nak pilihan lain, boleh tgk kat SINI..

3) Kanopi dan Kerusi Meja
   - bestnya tgk kanopi yanga da scallop cantik2..i like...untuk pelbagai pilihan boleh cari di SINI..

4) Perunding Perkahwinan
   - Kalau korang ada budget lebih..boleh usha perunding perkahwinan kat SINI yer kawan2...

5) Andaman
   - Of course kena ada andaman untuk sesiapa yang xpandai make up macam saya...hehehe..INI link nya..

6) Fotografi Perkahwinan
  - Saya punya majlis sangat jimat...semuanya rasa nak wat sendiri..sebab takde budget..so apa saya lakukan, saya just upah org tangkap gambar kami je waktu majlis nanti then tang editing saya nak wat sendiri...saya cuma guna software untuk album gambar sedia ada jek..senang dan boleh tahan senang untuk kita buat sendiri...selalunya saya guna PIXAJOY atau PHOTOBOOK M'SIA..

Rasanya dah cukup kot...kalau tak puas hati lagi nak cari benda lain untuk perkahwinan...boleh klik SINI..

Thanks all..
 

Blog Template by YummyLolly.com - Header made with PS brushes by gvalkyrie.deviantart.com
Sponsored by Free Web Space