resepi ini didatangkan khas dr pengantin baru~hahaha~silala cuba barula tau! cam cedap la plak~weeeee~
++ sup cendawan miri ++
cendawan
kentang
soon
halia
lada
bwg putih
bwg merah
garam
carrot / lobak merah
kiub sup ayam
bunga lawang, kayu manis & rempah ratus yg sesuai..
cara2nya :
hiris halia, lada, bwg pth n bwg merah..kemudian tumis..bila bau dah naik letak air dan garam secukup rasa.Selepas kuah mendidih, masukkan kentang, carrot..bila da nak lembut letak cendawan dan terakhir sekali soon. Sebelum tu, td masa tumis masukkan kiub sup ayam sket.. bila dah mendidih, sila rasa kuah sup anda~jika rasa tawar tambahla garam yer~
okeh disini ada tips2 tambahan mengenai sup~
1. kalau nak pedas sila guna lada api / cili padi la...
2. soon sila jgn masak lama2 coz nanti dia serap kuah...
3. kalau msk sup ayam, sila jgn tumis dulu....kena rebus ayam dan kena tumis darat.. apa itu tumis darat?? tumis darat adalah : bahan2 utk tumis tu..tumis kat kuali lain then brla dimasukkan dlm sup ayam yg dah nak msk td...
4. wit ( pengantin baru itu) masak sup tak letak bwg merah coz dia ikut chinese style~
5. klu sup nasi ayam lain plak jenis sup dia~ sup nasi ayam tu pakai air rebusan ayam jer dan sup nasi ayam dia kosong xde letak ape2~
sO guys~hepy trying!! klu sedap leh komen kat sini keh~hehe~
No comments:
Post a Comment